Bezlepkové kváskové šišky s bielkovou penou
Rozkvas
- 100 g Bakery mix Liana
- 2 PL materský ryžový kvások
- 100 ml teplá voda
Cesto
- rozkvas
- 300 g Bakery mix
- 3 ks žĺtok
- 60 g cukor práškový
- 1 KL rumová aróma
- 200 ml mlieko
- 3 PL roztopené maslo
- 3⁄4 KL soľ
- 1 KL Poleva citrónová Liana
Bielková pena
- 90 g bielok
- 90 g cukor kryštálový
- 90 g cukor práškový
- 1 PL Poleva citrónová Liana
- 1 PL jahodový džem
- 1 PL Stužovač Liana MALINA
Ďalej potrebujeme
- Ryžová múka Liana
- olej + 2 PL masla na vyprážanie
- cukor práškový
- jahodový džem
- Večer pred prípravou šišiek prichystáme rozkvas z Bakery mix, materského kvásku a vody, ktorý prikryjeme a necháme cez noc (cca 12 hodín) kysnúť.
- Na druhý deň do rozkvasu pridáme Bakery mix, cukor, žĺtky, soľ, citrónovú polevu, rumovú arómu, mlieko a maslo. Miešame mixérom s hnetacími metličkami. Prikryté necháme kysnúť 2-3 hodiny.
- Vykysnuté cesto zľahka spracujeme na ryžovou múkou vysypanej pracovnej doske. Vyvaľkáme na hrúbku 1-1,5 cm a vykrajujeme šišky. Uložíme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme podkysnúť 2-3 hodiny na teplom mieste.
- V strede predpripravených šišiek urobíme malú jamku a vyprážame v rozpálenom oleji s maslom do zlatista. Maslo v oleji spôsobí, že šišky nasiaknu menej oleja.
- Počas vyprážania zohrejeme nad parou bielky s kryštálovým cukrom na 85°C, prípadne do roztopenia cukru. Bielky sa nesmú variť.
- Horúce bielky vyšľaháme pri vysokých otáčkach. Počas šľahania pridáme práškový cukor a citrónovú polevu. Na dochutenie použijeme jahodový džem a stužovač podľa chuti, ktorý dôkladne zašľaháme.
- Šišky naplníme jahodovým džemom a dozdobíme bielkovou polevou.
Dobrý tip:
Postup ako pripraviť Bezlepkový ryžový kvások nájdete tu: https://www.liana.sk/nase-recepty/bezlepkovy-kvasok-z-ryzovej-muky
Dobrý tip 2:
Viac o bezlepkovom kváskovaní sa dočítate na našom blogu v článkoch "Ako založiť bezlepkový kvások" a "10 mýtov a skutočností o kvásku"
Rozkvas
- 100 g Bakery mix Liana
- 2 PL materský ryžový kvások
- 100 ml teplá voda
Cesto
- rozkvas
- 300 g Bakery mix
- 3 ks žĺtok
- 60 g cukor práškový
- 1 KL rumová aróma
- 200 ml mlieko
- 3 PL roztopené maslo
- 3⁄4 KL soľ
- 1 KL Poleva citrónová Liana
Bielková pena
- 90 g bielok
- 90 g cukor kryštálový
- 90 g cukor práškový
- 1 PL Poleva citrónová Liana
- 1 PL jahodový džem
- 1 PL Stužovač Liana MALINA
Ďalej potrebujeme
- Ryžová múka Liana
- olej + 2 PL masla na vyprážanie
- cukor práškový
- jahodový džem
Produkty k receptu