Stále neobjavená sila pistácií
Nemáte program na večer a zároveň si chcete pochutnať na niečom špeciálnom? Odporúčame vám pistácie, ak si ich zakúpite nelúpané, o program máte určite postarané a chuť, tú už isto poznáte. Ale prečo sú také výnimočné?
Aj keď ich všetci poznáme ako druh orieškov, v skutočnosti sa v botanike zaradzujú do skupiny semien schovaných v pevnej škrupinke, ktorú je pred konzumáciou potrebné odstrániť. Pochádzajú zo strednej Ázie, konkrétne z Iránu a Afganistanu, no dnes ich dokážu vypestovať už aj v USA, Turecku, Číne, Sýrii a Grécku. Nenápadné malé oriešky sú plné energie a prospešných živín, ich farebná škála od žltéj po zelenú a jemne nasládla chuť im pripravili ľahkú cestičku do našich jedálničkov. Niekedy vás odradí ich cena, no ich benefity sú oveľa cennejšie ako cenové ohodnotenie, nie nadarmo im bol pridelený titul superpotravina.
Čo dokážu tieto malé oriešky:
- regulujú cukor v krvi
- chránia bunky
- udržujú dobrú hladinu cukru v krvi
- znižujú cholesterol a krvný tlak
- podporujú zdravie ciev
- pomáhajú pri chudnutí
V čom sa skrýva ich tajomstvo?
Oproti ostatným druhom orechov obsahujú oveľa menej kalórii. Na 100 gramov majú pistácie 562 kalórii, vlašské orechy 660 a pekanové orechy až 729 kalórii. Oproti nízkemu počtu kalórii sa nachádza vysoké množstvo bielkovín. Práve vysoké množstvo bielkovín a vlákniny zvyšuje pocit sýtosti, vďaka čomu počas dňa skonzumujete menej jedla. Keďže ich jedenie si vyžaduje čas potrebný na olúpanie orieškov, spomaľuje sa rýchlosť jedenia, a tým si mozog skôr uvedomí, že telo už dostalo všetko, čo potrebuje. Podľa jednej štúdie jednotlivci, ktorí si pistácie lúpali sami pred konzumáciou, prijali o 41% menej kalórii ako tí, ktorí jedli už dopredu olúpané pistácie.
Vo veľkom množstve obsahujú aj vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre reguláciu krvého cukru a tvorbu hemoglobínu, čo z nich robí vhodnú potravinu pre tehotné ženy trpiace tehotenskou cukrovkou. V tehotenstve však odporúčame ich konzumáciu prebrať aj s ošetrujúcim lekárom. Vitamín B6 vám zároveň posilní imunitu a zlepší náladu. Pistácie rovnako plnia dôležitú úlohu pri podpore pevnosti krvných ciev, keďže sú bohaté na L-arginín, ktorý po premene na oxid dusnatý pomáha rozširovať cievy. Antioxidanty obsiahnuté v pistáciach spomaľujú starnutie buniek, čo vám pomôže predchádzať vzniku vrások.
Ich využitie je naozaj všestranné. Najčastejšie ich poznáme v slanej praženej forme. Aj keď takto chutia najlepšie, takýmto spôsobom upravené pistácie obsahujú vysoké množstvo sodíka, čo môže viesť k vysokému krvému tlaku, srdcovým chorobám a mŕtvici. Ale keďže sa skvelo hodia k pivu či vínu, v malom množstve si ich môžu dopriať mladí aj starí. Nesolené pistácie zase skvelo vyniknú v dezertoch, či už ako dekorácia alebo v podobe pistáciového masla v kréme či ceste.