Výhody kváskovania
Pečenie s kváskom

Výhody kváskovania

16.04.2020

Je to jeden z mnohých súčasných trendov alebo je skutočne kvások prospešný pre naše telo? Rozhodne možnosť B!
Kvások oproti klasickému droždiu má zdraviu prospešné prednosti:

  • nezaťažuje tráviaci systém,
  • odkysľuje telo,
  • je bez pridanej chémie,
  • pečivo je chutnejšie a dlhšie vydrží.

Ak sa rozhodnete pre založenie kvásku, iné pečivo ako to domáce kváskové už nebudete chcieť. Dejiny kváskovania siahajú ďaleko; zaspomínajme si na voňavé chlebíky našich babičiek. Vydržali mäkké týždeň! Tajomstvo spočívalo v kvásku. Takže sa nemusíte báť, že ide o nový krátkodobý trend.

Mnoho ľudí si mýli kváskovanie s kvasnicami - droždím. Nie je to totožné! Na výrobu kvásku potrebujeme len múku a vodu a potrebné baktérie sa množia ďalej samé. V droždí sú baktérie alkoholového kvasenia, ktoré ľudský organizmus zbytočne zaťažujú. Už len to, že pečivo s droždím záhadne nakysne za pár minút narozdiel od kvásku, kde je zdĺhavejší proces, ale nezabúdajme, že zdravší.

KVÁSOK

Ide o živý organizmus, ktorý na prípravu potrebuje len vodu a múku. Tým, že k múke pridáme vodu, spustíme hydratáciu a stovky baktérii začnú pracovať. Aby sme mohli kvások použiť pri pečení, je potrebné ho pravidelne kŕmiť cca 7 dní. Ak nemáte čas vytvoriť si kvások doma, môže Vám ho podarovať niekto z okolia.

Recept na založenie bezlepkového kvásku z ryžovej múky nájdete tu.

Recept na založenie bezlepkového kvásku z Bread mix white Liana nájdete tu.

PLUSY KVÁSKOVANIA

1. Pečivo z kvásku je ľahšie stráviteľné, t.j nepreťažuje trávenie. Kváskové baktérie rozložia lepok a prejde jednoduchšie cez črevá bez toho, aby uškodil. Celiatici si môžu pripraviť bezlepkový kvások (odkaz vyššie).

2. Rozmiestni kyselinu fytovú - táto kyselina sa nachádza v schránke zrna, je teda v celozrnných múkach. Zabraňuje príjmu podstatných minerálov ako vápnik, zinok, meď, horčík a železo. Kvások kyselinu fytovú rozmiestni a tým umožní dôležitým látkam, aby sa dostali do tela.

3. Odkysľuje organizmus - rozloží bielkoviny a škroby v múke, vďaka čomu je chlieb chutnejší a zdravší. Dobrá správa pre tých, ktorí majú problém s pálením záhy po konzumácií pečiva; s kváskovým pečivom Vás tento problém trápiť nebude.

4.Pri jeho príprave nie sú použité žiadne ďalšie prídavné látky - použitá je len múka a voda! Žiadne chemické látky, pretože kvások vytvára kyselinu mliečnu, ktorá chlieb prirodzene, nie umelo konzervuje. Z toho dôvodu má kváskový chlieb dlhšiu trvácnosť oproti drožďovému.

5. Je vhodný pre diabetikov - pretože má nižší glykemický index. Po konzumácií kváskového pečiva hladina cukru v krvi nestúpne tak prudko. Bezlepkový kváskový chlieb je vhodný aj pre celiatikov.

6. Upravuje stav pokožky - kvások reguluje črevá, zbavuje toxínov a to sa prejavuje aj na našej pokožke, príp. zlepšuje stav alergií, ekzémov, akné.

7. Ochraňuje zuby - kvások zamedzuje tvorbe zubného kazu, čo ma za príčinu rozmiestnenie kyseliny fytovej.

8. Lichotí našej postave - pozor! kaloricky kváskové pečivo je na tom približne rovnako ako drožďové, len s tým rozdielom, že kváskové má menší glykemický index. Čo to znamená? Kváskové pečivo nás rýchlejšie zasýti, tým pádom zjeme menej a hladina cukru nestúpa rýchlo.

MÍNUSY KVÁSKOVANIA

Jediným mínusom je čas potrebný na prípravu. Ak si vezmeme, že kváskový chlieb pripravíme za cca 18 hodín, mnohých to odradí a radšej siahnu po droždí. ALE! Celkový proces pečenia kváskového chleba má niekoľko krokov. Prvý deň pripravíme rozkvas z múky, vody a kvásku. Necháme ho na teplom mieste nakvasiť 12 hodín. Nasledujúci deň pripravíme cesto, ktoré necháme ešte nakysnúť. Tých 18 hodín sa berie príprava už aj s kysnutím a medzi kysnutím máte dostatok voľného času pre seba.

KVÁSOK VS. DROŽDIE

Droždie je kypridlo, ktoré za pár minút krásne cesto nafúkne. Cesto je naplnené bublinkami 10 - krát rýchlejšie ako s kváskom. To sa však odrazí na konečnej chuti a nakoniec aj na našom zdraví. Ušetrený čas sa nahrádza zbytočne umelými pridanými prídavkami. Na rozdiel pri práci s kváskom, pri droždí musíte použiť aj cukor. Droždie môžeme využiť pri výrobe pleťovej masky, pomazánky alebo vypiť ako nápoj rozmiešaný s vodou.

Kváskový alebo chlieb z droždia

Tým, že trávime veľa času v práci nechce sa nám po príchode domov ešte piecť chlieb a tak siahneme po chlebe z obchodu - z droždia. Zamysleli ste sa niekedy či to má cenu? V minulosti bol kvások v domácnosti tak cenný, že ho rodičia dávali do vena dcére, ktorá odchádzala z domu.

Odporúčame našu stránku s receptami medzi ktorými nájdete aj kváskové recepty. Zoznam receptov nájdete tu.

Bezlepkový ryžový kvások Liana

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.