Bezlepkový tmavý chlieb s chia semienkami
1. deň - rozkvas
- 100 g Bread mix white Liana
- 2 lyžice kvások
- 150 ml voda
2. deň - cesto
- 150 ml voda
- 1,5 lyžice chia semienka
- 300 g Bread mix dark Liana
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžica olivový olej
- 120 ml voda
- Suroviny na rozkvas zmiešame vareškou v miske. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 12 hodín na teplom mieste.
- Do 150 ml vody namočíme chia semienka a necháme 15 minút postáť. Do kuchynského robota dáme rozkvas z prvého dňa spolu so zvyšnými surovinami (aj s namočenými semienkami) a vypracujeme mierne lepivé cesto.
- Formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie a namočenou vareškou preložíme cesto do formy. Vrch uhladíme, zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 6 hodín (chlieb sa musí nadvihnúť. Ak do cesta stlačíme prstom, tak musí byť jemné, pružné a nadýchané).
- Na dno rúry položíme plech na záparu a vyhrejeme rúru na 240°C. Pred pečením postriekame chlieb vodou, vložíme do vyhriatej rúry a do spodného plechu na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody. Pečieme 15 minút. Potom spodný plech vytiahneme, chlieb opäť postriekame a teplotu znížime na 190°C. Dopečieme cca 40 minút. Počas pečenia ešte 1 - 2 krát postriekame vodou.
- Upečený chlieb vyklopíme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
1. deň - rozkvas
- 100 g Bread mix white Liana
- 2 lyžice kvások
- 150 ml voda
2. deň - cesto
- 150 ml voda
- 1,5 lyžice chia semienka
- 300 g Bread mix dark Liana
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžica olivový olej
- 120 ml voda
Produkty k receptu