Bezlepkový kváskový slniečkový chlieb

  • Kváskový žltý "slniečkový" chlieb s kurkumou. Kurkuma nazývaná aj indický šafrán je vhodná do kuchyne pre jej antioxidačné účinky, posilňuje imunitu a zlepšuje trávenie.
Bezlepkový kváskový slniečkový chlieb
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    22:00 s kysnutím
    (h:m)
  • Porcie
    15
    (ks)

Ingrediencie

1. deň
200 g Bread mix white Liana
300 g voda
2 PL kvások
 
2. deň
220 g Bread mix white Liana
40 g Ryžová múka Liana
100 g voda
1 lyžička soľ
1 lyžička mletá kurkuma
2 lyžice slnečnicové semienka
2 lyžice olivový olej
 
Dodatky:
ryžová múka Liana na podsypanie

Postup

1. V miske zmiešame vareškou suroviny z prvého dňa. Zakryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 12-15 hodín. 
2. 100 ml vody a kurkumu zmiešame. Do kuchynského robota vložíme rozkvas z prvého dňa, slnečnicové semienka, Bread mix white, ryžovú múku, vodu s kurkumou a soľ. Miesime cca 5 minút, potom pridáme olej a necháme cesto ešte premiesiť. 
3. Cesto presypeme na pomúčenú dosku, premiesime a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky. Pomúčime zo všetkých strán, aby sa chlieb neprilepil a vložíme hladkou stranou nadol. Chlieb s ošatkou vložíme do vrecka a necháme 6 hodín kysnúť. 
4. Rúru s plechmi vyhrejeme na 240°C. Do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na spodok rúry vložíme druhý plech na záparu. 
5. Vykysnutý bochník preklopíme na papier alebo fóliu na pečenie a narežeme žiletkou. Dáme zovrieť cca 2,5 dcl vody na záparu. Chlieb preložíme s papierom na pečenie na vyhriaty plech, postriekame vodou a do spodného plechu vylejeme zovretú vodu. Pečieme 15 minút.
6. Po 15 minútach vyberieme plech so záparou, teplotu znížime na 190°C, chlieb opäť postriekame vodou a pečieme 40 minút. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz postriekame chlieb vodou. Upečený necháme vychladnúť na mriežke. 
 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.