Bezlepkový kváskový slniečkový chlieb
1. deň
- 200 g Bread mix white Liana
- 300 g voda
- 2 PL kvások
2. deň
- 220 g Bread mix white Liana
- 40 g Ryžová múka Liana
- 100 g voda
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička mletá kurkuma
- 2 lyžice slnečnicové semienka
- 2 lyžice olivový olej
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
1. V miske zmiešame vareškou suroviny z prvého dňa. Zakryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 12-15 hodín.
2. 100 ml vody a kurkumu zmiešame. Do kuchynského robota vložíme rozkvas z prvého dňa, slnečnicové semienka, Bread mix white, ryžovú múku, vodu s kurkumou a soľ. Miesime cca 5 minút, potom pridáme olej a necháme cesto ešte premiesiť.
3. Cesto presypeme na pomúčenú dosku, premiesime a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky. Pomúčime zo všetkých strán, aby sa chlieb neprilepil a vložíme hladkou stranou nadol. Chlieb s ošatkou vložíme do vrecka a necháme 6 hodín kysnúť.
4. Rúru s plechmi vyhrejeme na 240°C. Do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na spodok rúry vložíme druhý plech na záparu.
5. Vykysnutý bochník preklopíme na papier alebo fóliu na pečenie a narežeme žiletkou. Dáme zovrieť cca 2,5 dcl vody na záparu. Chlieb preložíme s papierom na pečenie na vyhriaty plech, postriekame vodou a do spodného plechu vylejeme zovretú vodu. Pečieme 15 minút.
6. Po 15 minútach vyberieme plech so záparou, teplotu znížime na 190°C, chlieb opäť postriekame vodou a pečieme 40 minút. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz postriekame chlieb vodou. Upečený necháme vychladnúť na mriežke.
1. deň
- 200 g Bread mix white Liana
- 300 g voda
- 2 PL kvások
2. deň
- 220 g Bread mix white Liana
- 40 g Ryžová múka Liana
- 100 g voda
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička mletá kurkuma
- 2 lyžice slnečnicové semienka
- 2 lyžice olivový olej
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
Produkty k receptu