Bezlepkový kváskový škoricový chlieb
Ingrediencie
1. deň - rozkvas
100 g Bread mix white Liana
150 g voda
2 lyžice kvások
100 g Bread mix white Liana
150 g voda
2 lyžice kvások
2. deň - cesto
200 g Bakery mix Liana
50 g cukor
50 g maslo
10 g bravčová masť
1 žĺtok
100 ml mlieko
štipka soli
200 g Bakery mix Liana
50 g cukor
50 g maslo
10 g bravčová masť
1 žĺtok
100 ml mlieko
štipka soli
Škoricové maslo:
65 g maslo
2 ks Škoricový cukor Liana
3 lyžice trstinový cukor
65 g maslo
2 ks Škoricový cukor Liana
3 lyžice trstinový cukor
Dodatky:
na podsypanie ryžová múka Liana
Postup
1. Pripravíme rozkvas zo surovín z prvého dňa. Suroviny zmiešame v miske vareškou a prikryjeme fóliou. Necháme na teplom mieste odpočívať 12-15 hodín. Rozkvas musí byť vzdušný, bublinkový a nadýchaný.
2. V kuchynskom robote vymiesime cesto z vykysnutého rozkvasu a ostatných surovín. Presypeme do plastovej alebo sklenenej misky, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 3 hodiny.
3. Škoricové maslo pripravíme zo zmäknutého masla, ktoré si v hrnčeku zmiešame so škoricovým a trstinovým cukrom vidličkou.
4. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú podložku, premiesime a rozdelíme na 3 časti. Každú časť trocha spracujeme a vyvaľkáme valce. Obalíme ich v škoricovom masle po celom obvode. Spletieme do vrkoča a preložíme do silikónovej formy na chlieb. Ak nemáme silikónovú formu, tak použijeme obyčajnú formu, ktorú vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme maslom. Chlieb prikryjeme fóliou alebo vložíme do dózy s vrchnákom a necháme kysnúť 3 hodiny.
5. Rúru vyhrejeme na 230°C a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a dopečieme cca 30 minút. Môžeme skúsiť špajdľou či je cesto prepečené, či sa nelepí. Po upečení necháme na mriežke vychladnúť.