Bezlepkový kváskový mrkvový chlieb
1. deň - rozkvas
- 150 g Bread mix white Liana
- 250 g uvarená mrkva
- 120 g voda
- 2 lyžice kvások
2. deň - cesto
- 350 g Bread mix white Liana
- 1 PL ľanové semienka
- 1 PL slnečnicové semienka
- 1 PL tekvicové semienka
- 2 PL nasekané orechy
- 2 KL soľ
- 1 KL mletá rasca
- 170 ml voda (v ktorej sa varila mrkva)
Ďalej potrebujeme
- ryžová múka Liana na podsypanie
- Mrkvu pokrájame na kolieska a uvaríme ju vo vode. Vodu z mrkvy odložíme - budeme ju potrebovať nasledujúci deň do cesta. Uvarenú mrkvu rozmixujeme na kašu a necháme vychladnúť. Do misy dáme Bread mix white, mrkvu, vodu a kvások. Suroviny zmiešame vareškou, prikryjeme fóliou a necháme v teple kvasiť 12 hodín.
- Na suchej panvici opečieme semienka a orechy a necháme vychladnúť. Do kuchynského robota dáme Bread mix white, opraženú zmes, soľ, rascu a vykysnutý mrkvový rozkvas. Prilejeme odloženú vodu z mrkvy a vypracujeme cesto. Prikryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 3 hodiny.
- Pomúčime pracovnú dosku, vyklopíme cesto, premiesime a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky. Zo všetkých strán cesto pomúčime, aby sa neprilepilo, vložíme do ošatky a prikryjeme fóliou. Necháme kysnúť 2 hodiny.
- Do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na dno rúry plech na záparu. Vyhrejeme rúru na 240°C. Chlieb preklopíme na papier na pečenie, vrch narežeme, postriekame vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Na plech, ktorý máme na dne nalejeme 250 ml vriacej vody a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 190°C, spodný plech vyberieme a chlieb postriekame vodou. Dopečieme 40 - 45 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
1. deň - rozkvas
- 150 g Bread mix white Liana
- 250 g uvarená mrkva
- 120 g voda
- 2 lyžice kvások
2. deň - cesto
- 350 g Bread mix white Liana
- 1 PL ľanové semienka
- 1 PL slnečnicové semienka
- 1 PL tekvicové semienka
- 2 PL nasekané orechy
- 2 KL soľ
- 1 KL mletá rasca
- 170 ml voda (v ktorej sa varila mrkva)
Ďalej potrebujeme
- ryžová múka Liana na podsypanie
Produkty k receptu