Lyofilizované ovocie: farebná vitamínová bomba

Lyofilizované ovocie: farebná vitamínová bomba

lyofilizovane-ovocie
 
Pamätáte si rozprávku o dvanástich mesiačikoch, kedy Maruška musela ísť kvôli macoche v zime do lesa hľadať lesné jahody? Dnes by túto jej požiadavku vedela splniť oveľa jednoduchšie. Dlhé stáročia naši predkovia hľadali ten najlepší spôsob uchovania potravín tak, aby si ovocie a zelenina zachovali chuť aj výživové hodnoty. Vďaka lyofilizácii si môžeme všetky výhody čerstvého ovocia užiť aj mimo jeho sezóny. 
 
Lyofilizácia je rýchle a prudké sušenie mrazom. Aj keď by sa mohlo zdať, že tento spôsob spracovania ovocia a zeleniny je novinkou dnešnej modernej dobry, nie je to úplne pravda. Obyvatelia Ánd, v Južnej Amerike, uchovávali zemiaky s pomocou sušenia mrazom už dlhšiu dobu. Moderné technológie celý tento proces iba zdokonalili a zjednodušili. Sušenie začína šokovým zamrazením ovocia do 2 hodín po jeho zbere pri teplote -30°C, aby sa uchovali všetky nutričné hodnoty. Tento krok zabezpečí zachovanie farbív a minimálne znehodnotenie vitamínov. Vitamíny nedokážu odolávať teplotnému spracovaniu ani dlhému skladovaniu, či inému druhu konzervácie, a tak naše telo pri konzumácii inak upraveného ovocia a zeleniny prichádza o väčšinu vitamínov. Ihneď po zmrazení je ovocie uskladnené v špecialných komorách s nízkou teplotou a tlakom na úrovni vákua, kde sa suší pri  teplote -60°C až -80°C. Nízka teplota sa stará o to, aby sa nerozmnožovali baktériálne nákazy. Celý proces trvá približne 48 hodín, kedy sa odparí všetka voda.  Rozdiel vo výživovej hodnote medzi čerstvým a lyofilizovaným ovocím je maximálne 2%. Rovnakým spôsobom sa už spracováva aj zelenina, mäso a bylinky.
 
Výhody lyofilizovaného ovocia:
1. Bez pridaného cukru a konzervantov - obsahuje také množstvo cukru ako by sme skonzumovali prostredníctvom čerstvého ovocia.
2. Zloženie - dokáže obsiahnúť všetky vitamíny, minerály, antioxidanty, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.
3. Nízka váha - keďže je zbavené všetkej vody, jeho váha je extrémne nízka. 100g lyofilizovaného ovocia obsahuje toľko výživových látok, koľko má v sebe 1-1,5 kg čerstvého ovocia.
4. Skladovanie - proces lyofilizácie zlikviduje všetky baktérie, kvasinky a plesne, tým vznikne sterilný produkt s nulovou mikrobiológiou. Vďaka tomu ovocie vydží bez straty farby, chute a vitamínov aj niekoľko rokov. Odborníci predpokladajú, že ideálne uskladnené mrazom sušené ovocie vydží až 25 rokov. Skladované by malo byť na tmavom a suchom mieste,  najvhodnejšie hermeticky uzavreté, aby si udržalo svoju chrumkavosť. Strata chrumkavosti neznehodnocuje nutričnú kvalitu ovocia. 
5. Výrazná chuť - mrazom sušené ovocie má výraznejšiu a lepšiu chuť ako čerstvo odtrhnuté ovocie. Takto si môžete vychutnať ovocie, ktoré je aktuálne mimo sezóny, ale aj exotické ovocie so zachovanou chuťou, kedže úplne dozrelo v krajine svôjho pôvodu a nie v krabiciach v skladoch.
 
lyofilizovane-ovocie   lyofilizovane-ovocie-najlepsia-cena
 
Využitie:
Lyofilizované ovocie je možné využívať rovnako ako čerstvé. Ak máte chuť na smoothie, stačí ak pridáte vodu a rozmixujete. Skvelo sa hodia do jogurtu, domácich čokolád, zmrzliny, pri príprave raw produktov či vlastného müsli mixu. Sú vyborným snackom do práce, na výlety aj ku telke, kedže nenahradia iba čerstvé ovocie, ale vďaka svojej chrumkavosti, chuťou smelo tromfnú aj nezdravé zemiakové čipsy. Úchvatne vyzerajú ako dekorácia na cukrárskych výrobkoch. V cukrárstve vyniknú aj v šľahačkových krémoch a plnkách, kde po krátkej dobe nasajú tekutinu a ochutia krémy svojou výraznou farbou, prenikavou vôňou a chuťou.
 
LYOFILIZOVANÉ JAHODOVÉ KÚSKY
Skvelým zdrojom vitamínu C, B2, B3, A, E, fosforu, kremíka, horčíka, mangánu, draslíka, vápnika, železa a zinku. Množstom vitamínu C sa dokážu vyrovnať aj citrusom. Osem priemerných jahôd poskytne deťom 140 % odporučaného denného príjmu vitamínu C. Pomáhajú pri odkysľovaní organizmu, detoxikácii čriev, zniživaní hladiny "zlého" LDL cholesterolu a rizika infarktu . Priaznivo pôsobia na krvotvorbu, hladinu cukru v krvi a imunitu. 
 
LYOFILIZOVANÉ MALINOVÉ KÚSKY
Vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B ( B1, B2, B6) a kyseliny listovej. Vďaka vláknine pomáhajú pri chudnutí a tiež pri zápche, keďže zlepšujú pohyblivosť čriev. Aj keď maliny sú malým nenápadným ovocím, obsahujú veľké množstvo minerálov: draslík, vápnik, horčík a železo. Pomáhajú regulovať krvný cukor a rutín obsiahnutý v malinách spevňuje cievy v očiach.
 
lyofilizovane-jahody   lyofilizovane-maliny
 
LYOFILIZOVANÉ ČUČORIEDKOVÉ KÚSKY
Zdroj minerálnych látok, antioxidantov, vitamínu A a C. Čučoriedky patria k najzdravším ovocným druhom. Podporujú liečbu očných chorôb, pri problémoch s močovými cestami a ich flavonoidy (antioxidanty) majú protirakovinový účinok. Chránia pred rakovinou čriev a znižujú hladinu cholesterolu. Priaznivo pôsobia na činnosť obehového systému, posilňujú kapilárne cievy, zabraňujú prieniku cholesterolu do ciev a zrýchľujú proces hojenia rán. Skvelo sa hodia aj pri diéte, kedže viažu tuky, čím podporujú chudnutie.
 
LYOFILIZOVANÉ JABLKOVÉ KÚSKY
Poznáte to, jedno jablko denne a neuvidíte lekára? Zabezpečuje to vysoký podiel vitamínu C, draslíka a železa v tomto zázračnom ovocí. Látky v jablku posilňujú srdce, nervový systém, svaly a zlepšujú činnosť pečene. Pôsobia tiež močopudne, takže môžu zmierňovať opuchy nôh. Plody sú syté, vhodné špeciálne pri redukcii váhy.  Uľahčujú vstrebávanie vápnika, a tak posilňujú nechty, vlasy a zuby.
 
lyofilizovane-cucoriedky   lyofilizovane-jablko
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.