Čokoláda nie je iba sladkou pochúťkou

Čokoláda nie je iba sladkou pochúťkou

cokolada
Jednou z najvyhľadávanejších pochúťok na svete je bezpodmienečne čokoláda. Keďže nie je čokoláda ako čokoláda, rovnako ako pri káve, víne alebo olivovom oleji musíte vybrať ten nakvalitnejší produkt, aby ste dokázali oceniť jeho skutočnú chuť. Už dávno sa nejedná iba o tmavú, mliečnu a bielu čokoládu, aktuálne môžeme na trhu dostať čokolády mnohých príchutí. Vďaka tomu je obľúbená medzi mnohými generáciami po celom svete. Najväčšiu chybu, ktorú pri výbere čokolády môžeme urobiť je podľahnúť marketingovým ťahom a vyberať podľa obalu. Predsa len, ak čokoládu využívame v kuchyni, jej kvalita a chuť ovplyvňuje celý pokrm. Od čokoládového dezertu očakávame skutočnú čokoládovú chuť.
 
Ovocie či zelenina?
 
Čokoláda je vyrobená z kakaových bôbov, ktoré rastú na kakaovníku. Je to strom patriaci do  čelade Slezovité, rovnako ako ibištek či bavlnovník. Preto sú kakaové bôby považované za ovocie, aj keď mnohí ich zaraďujú medzi zeleninu. Za najkvalitnejšie kakao je považované juhoamerické a stredoamerické s názvom Fino De Aroma, ktoré žiaľ tvorí iba 6% svetovej produkcie. Najčastejšie využívané, no menej kvalitné je kakao Forastero pochádzajúce z Pobrežia Slonoviny a Ghany. Aby bola zminimalizovaná jeho horká chuť, je pražené pri 300°C, kedy prichádza o všetky cenné látky. 
 
kakaove-boby    kakaova-plantaz
 
Kvalitná čokoláda nie je nikdy vyrábaná z kakaového prášku, ale z kakaovej sušiny. Percento na obale neudáva podiel kakaa, ale celkový podiel všetkého, čo pochádza z kakaa. Ak sa bavíme o kvalitnej čokoláde, je to kakaová hmota a kakaové maslo. Ak je použitý kakaový prášok, započítava sa aj do percenta, no v tomto prípade sa jedná už o menej kvalitnú čokoládu. Pravá čokoláda by mala mať intenzívnu vôňu, čistý a hladký povrch, bez defektov. Chuť čokolády nezáleží na pomere kakaa a cukru, ale na pôvode a kvalite kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a tiež ďalších pridaných ingrediencií. Pri použití kvalitných kakaových bôbov je aj vysoko percentná čokoláda príjemná na chuť. No treba myslieť aj na to, že vnímanie chutí je ovplyvné aktuálnou náladou, zažívaním, vekom, atď.
 
Čokoláda a naše zdravie
 
Viaceré výskumy už potvrdili nemalý vplyv kvalitnej čokolády na naše zdravie. Priaznivo ovplyvňuje výskyt srdcovocievných ochorení, keďže znižuje riziko spojené s vysokým krvným tlakom a cholesterolom. Obsahuje aj látky s protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu znížiť neželané zápaly v tele. Špeciálne pravidelná konzumácia 30 g 84% čokolády výrazne znížila zápalové biomarkery u ľudí s diabetom 2. typu. Ľudom s cukrovkou pomáha znižovať aj hladinu glukózy a inzulínovú rezistenciu. Výskum z roku 2018 potvrdzuje benefity kakaa na zlepšenie činnosti mozgu, čo pomáha hlavne pri učení.  Keďže skutočná čokoláda obsahuje aj mnoho minerálov a vitamínov, pozitívný vplyv sa jej nedá odoprieť ani v prípade pokožky. 
 
kvalitna-cokolada    cokolada-70%
 
Čokoláda v kuchyni
 
Dobre uskladená čokoláda vydrží rok, aj dlhšie. Vždy sa riaďte podľa dátumu minimálnej spotreby, pretože plnené čokolády a pralinky majú veľmi krátku dobu trvanlivosti. Čokoláda sa topí pri teplote 34°C. Na priamom slnku je proces topenia rýchlejší, z tohto dôvodu je potrebné ju sladovať na chladnom mieste pri stálej teplote 15-20°C. V žiadnom prípade čokoláda nepatrí do chladničky! Počas kondenzácie je narušená štruktúra čokolády, takže je mäkšia a na jej povrchu vznikajú biele fľaky. Najvhodnejšie je ju skladovať vo vzduchotesnom uzavretom plastovom obale, na suchom mieste, ideálne v kredenci.  Čokoláda je náchylná na pohlcovanie pachov, preto je nevyhnutné vyvarovať sa miestam, kde je vysoká koncetrácia rôznych pachov, napr. nad sporákom. 
 
V kuchyni nie je vždy šťastnou voľbou tkz. čokoláda na varenie. Zvyčajne sa jedna o čokoládu s nízkym obsahom nekvalitnej kakaovej sušiny, veľkým množstvom cukru a pridaných látok. Zoznam zložiek v čokoláde musí byť krátky, nemal by obsahovať rastlinné tuky či ochucovadlá. Ideálne zloženie je kakaová sušina, cukor, sušené mlieko a emulgátor.  Horká čokoláda sa skvelo hodí do sladkých dezertov, ktoré zjemnia jej chuť. Mliečna čokoláda perfektne vynikne v zmrzline. Biela čokoláda sa dokonalo dopĺňa s mierne kyslým bobuľovitým ovocím. 
 
cokolada-pecenie    skutocna-cokolada
 
Čokoládu Liana 70% môžete zakúpiť tu.
Čokoládu Liana 45% môžete zakúpiť tu.
Čokoládu Bielu Liana môžete zakúpiť tu.
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.