Bezlepkový turbo chlieb bez rozkvasu
- 150 g Bread mix white Liana
- 300 g Bread mix dark Liana
- 400 g vlažná voda
- 3 lyžice kvások
- 2 lyžice slnečnicové semienka
- 2 lyžice ľanové semienka
- 1 čajová lyžička soľ
- 20 g bravčová masť
- 1 čajová lyžička rasca
1. Všetky suroviny vložíme do kuchynského robota a hákom vymiešame cesto.
2. Na pomúčenej doske vymiesime bochník. Ak sa bude cesto lepiť, použijeme plastovú stierku, znovu podsypeme a rukami vymiesime.
3. Ošatku vysypeme múkou, z bochníka vytvarujeme požadovaný tvar podľa tvaru ošatky.
4. Cesto zľahka pomúčime zo všetkých strán a hladkou stranou vložíme do ošatky tak, aby spoje bochníka boli na vrchu.
5. Cesto v ošatke vložíme do igelitového vrecka a necháme v teple kysnúť 12-15 hodín.
6. Rúru s plechom na pečenie aj s plechom na paru vyhrejeme na 230°C.
7. Chlieb z ošatky preklopíme na papier na pečenie, ľubovoľne narežeme a postriekame vodou.
8. Dáme zovrieť 3 dcl vody na paru.
9. Do vyhriatej rúry s papierom na pečenie preložíme chlieb na vyhriaty plech, vylejeme vriacu vodu na spodný plech a pečieme 15 minút.
10. Plech, ktorý slúžil na paru vytiahneme, znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte 40 minút. V priebehu pečenia môžeme ešte 1-2 krát postriekať vodou.
11. Po vytiahnutí z rúry postriekame ešte vodou a necháme na mriežke vychladnúť.
Dobrý tip:
Ak chcete mať chlieb ozdobený semienkami, je potrebné ich uložiť na dno ošatky, ktorá už je vysypaná múkou. Potom cesto opatrne položíme na semienka. Pri kysnutí sa semienka prilepia na cesto a nebudú opadávať.
- 150 g Bread mix white Liana
- 300 g Bread mix dark Liana
- 400 g vlažná voda
- 3 lyžice kvások
- 2 lyžice slnečnicové semienka
- 2 lyžice ľanové semienka
- 1 čajová lyžička soľ
- 20 g bravčová masť
- 1 čajová lyžička rasca
Produkty k receptu