Bezlepkový orechovo-jablkový závin
Ingrediencie
130 ml mlieko
10 g droždie
25-40 g cukor kryštálový
150 g Bakery mix Liana
40 g zmäknuté maslo
Plnka:
600 g na plátky nastrúhané jablká
1 vrecko Škoricový cukor Liana
1 PL cukor kryštálový
hrsť sušených hrozienok namočených v rume alebo vo vode
100 g mleté orechy
1 PL Poleva punčová Liana
2 PL cukor práškový
Ďalej potrebujeme:
rozšľahané vajíčko
Ryžová múka Liana
Dekoračný nerozpustný práškový cukor Liana
Postup
1. Z droždia, cukru a teplého mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme aspoň 10 minút vzísť. Zvyšný cukor rozmiešame vo zvyšnom mlieku.
2. Bakery mix, už vlažné osladené mlieko, pripravený kvások a zmäknuté maslo. Vymiesime mixérom s hnetacími metličkami, prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
3. Medzitým pripravíme plnky. Nastrúhané jablka zmiešame so sušenými hrozienkami a dochutíme škoricovým a kryštálovým cukrom. Mleté orechy dochutíme punčovou polevou a práškovým cukrom.
4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na ryžovou múkou vysypanej pracovnej doske. Uložíme orechovú a jablkovú plnku a stočíme. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou. Pečieme pri 200°C 20 minút.
5. Pred podávaním posypeme bezlepkovým dekoračným práškovým cukrom.