Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom

Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom

Trvanie: 20 h s kysnutím (h:m) Porcie: 10 (ks)
Voňavučký, ale najmä výborný chlebík s kefírom a medom. Zachovajte pomer surovín ako uvádzame v recepte aj keď sa Vám bude zdať cesto trochu redšie - ručíme, že chlieb bude mäkký ako vatička.
Ingrediencie
1. deň - rozkvas
2. deň - cesto
  • 30 g Ryžová múka Liana
  • 200 g Bread mix white Liana
  • 1 lyžica pohánkové vločky
  • 1 lyžička ľanové semienka
  • 1- 2 lyžice vriaca voda
  • 1 lyžica zemiakové vločky
  • 1 lyžička med
  • ½ lyžičky mletá rasca
  • 100 ml kefír
  • 50 ml voda
  • 1 lyžička soľ
  • 2 lyžice olej
Dodatky
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

1. V miske rozmiešame suroviny na rozkvas. Prikryjeme vreckom a necháme v teple cca 12 hodín.

2. V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka. Potrebujeme, aby sa sparili a ostali mäkké.

3. Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5-7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny.

4. Vykysnuté cesto preložíme na posypanú dosku a premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Ak nemáme ošatku použijeme cedník alebo misku, vyložíme utierkou a necháme kysnúť 2-3 hodiny.

5. Vyhrejeme rúru na 240°C s plechom, na ktorom budeme piecť chlieb a tiež s plechom na záparu, ktorý položíme na dno rúry.

6. Chlieb z ošatky alebo misky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech, ktorý slúži na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Následne teplotu znížime na 190°C , vytiahneme spodný plech a chlieb postriekame vodou. Necháme dopiecť 35-40 minút. Počas pečenia ešte 1-2 krát postriekame chlebík vodou. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrý tip:
Či je chlebík upečený zistíme tak, že ak zospodu na ňho poklopeme musí dunieť.

Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie
1. deň - rozkvas
2. deň - cesto
  • 30 g Ryžová múka Liana
  • 200 g Bread mix white Liana
  • 1 lyžica pohánkové vločky
  • 1 lyžička ľanové semienka
  • 1- 2 lyžice vriaca voda
  • 1 lyžica zemiakové vločky
  • 1 lyžička med
  • ½ lyžičky mletá rasca
  • 100 ml kefír
  • 50 ml voda
  • 1 lyžička soľ
  • 2 lyžice olej
Dodatky
Tovar do košíka Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné