Bezlepkový čokoládový chlieb
Ingrediencie
300 g Bread mix white Liana
50 g Fine mix Liana
1 lyžica Kakao tmavé Liana
1 lyžička soľ
60 g Čokoláda Liana 70 %
70 g sušené hrozienka
300 ml vlažná voda
1 lyžica med
2,5 lyžice kvások
50 g Fine mix Liana
1 lyžica Kakao tmavé Liana
1 lyžička soľ
60 g Čokoláda Liana 70 %
70 g sušené hrozienka
300 ml vlažná voda
1 lyžica med
2,5 lyžice kvások
Dodatky:
ryžová múka Liana na podsypanie
Postup
1. Vo vlažnej vode rozmiešame lyžicu medu. Čokoládu a hrozienka nakrájame na malé kúsky. Všetky ingrediencie nasypeme do kuchynského robota a vymiesime kompaktné cesto.
2. Presunieme na dosku posypanú ryžovou múkou a premiesime. Vytvarujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a vložíme do ošatky. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 12 - 15 hodín. Chlieb sa musí zdvihnúť. Keďže je to chlebík bez rozkvasu, tak proces kysnutia bude trvať tých 12 - 15 hodín, podľa teploty v izbe.
3. Rúru vyhrejeme na 240°C s plechom, na ktorom budeme piecť aj spolu s plechom na záparu, ktorý vložíme na dno rúry. Chlieb preklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech, ktorý bude slúžiť na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a pečieme 15 minút.
4. Po 15 - tich minútach spodný plech vytiahneme, teplotu znížime na 190°C, chlieb postriekame vodou a dopečieme 25 - 30 minút. Necháme na mriežke vychladnúť.
Dobrý tip:
Ak nemáme ošatku, chlieb položíme do misky vyloženou utierkou.