Bezlepkový biely zemplínsky koláč
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 1 PL kryštálový cukor do kvásku
- 25 g čerstvé droždie
- 350 ml teplé mlieko
- 1 vajce
- 90 g práškový cukor
- 90 g rozpustené maslo
1. Pripravíme si kvások zo 100 ml teplého mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia. Necháme 15 minút na teplom mieste odstáť.
2. Vymiešame zmes Bakery mix, práškový cukor, vajce, kvások a postupne pridáme ostatné mlieko. Neskôr, po 10 minútach miesenia, postupne cca na 3x pridáme rozpustené vlažné maslo až vypracujeme hladké cesto.
3. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť 40 minút.
4. Preložíme na dosku a vypracujeme.
5. Rozdelíme na 4 časti a z každej ušúľame podlhovasté valčeky.
6. Konce na jednej strane spojíme a začneme splietať: z pravej strany zoberieme prvý podsunieme pod druhý a dáme na tretí a štvrtý. Takto postupujeme až ukončíme a koniec podsunieme pod upletený koláč.
7. Dáme do formy v rozmeroch 29x14 cm a necháme zakryté pod utierkou ešte 60 minút kysnúť.
8. Potrieme žĺtkom a dáme piecť prvých 10 minút na 200 °C a potom 50 minút na 180 °C. V polovici pečenia zakryjeme alobalom, aby sa nám nepripálil vrch.
9. Pred krájaním necháme vychladnúť.
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 1 PL kryštálový cukor do kvásku
- 25 g čerstvé droždie
- 350 ml teplé mlieko
- 1 vajce
- 90 g práškový cukor
- 90 g rozpustené maslo
Produkty k receptu