Bezlepkový karamelovo-škoricový cheesecake
Karamelová omáčka
- 120 ml voda
- 250 g cukor kryštálový
- ½ KL soľ
- 150 ml smotana na šľahanie
- 1 KL Škorica mletá Liana
- 30-40 g maslo
Korpus
- 200 g rozmixované karamelové sušienky bez lepku
- 80-90 g roztopené maslo
Plnka
- 1 kg tvaroh jemný
- 2 ks vajce
- 1 a ½ vrecka Zlatý krém Liana
- 250 g cukor práškový
- 2 PL rozmixované karamelové sušienky bez lepku
- ½ karamelovej omáčky
- Vodu s cukrom dáme variť na najvyššiu teplotu. Keď cukor začne karamelizovať, teplotu znížime na polovicu, pridáme soľ a karamelizujeme ďalej do dosiahnutia požadovanej farby. Následne karamel stiahneme zo sporáka a pomaly primiešame smotanu na šľahanie. Prípadne hrudky roztopíme na sporáku pri nízkej teplote. Na záver vmiešame maslo a škoricu. Necháme vychladnúť.
- Rozmixované sušienky zmiešame s maslom. Výslednú hmotu poroztláčame na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 150°C 10 minút.
- Jemný tvaroh, vajcia, Zlatý krém a práškový cukor vymiešame pomocou mixéra. Na záver dôkladne zapracujeme rozmixované sušienky a polovicu karamelovej omáčky. Vylejeme na vychladnutý predpečený korpus a pečieme pri 150°C 50 minút. Pečieme aj s parou, ktorú vytvorí plech s vodou na dne rúry.
- Mierne vychladnutý cheesecake polejeme zvyšnou karamelovou omáčkou.
Dobrý tip:
Postup na bezlepkové karamelovo-škoricové sušienky vhodné pre tento recept nájdete tu.
Karamelová omáčka
- 120 ml voda
- 250 g cukor kryštálový
- ½ KL soľ
- 150 ml smotana na šľahanie
- 1 KL Škorica mletá Liana
- 30-40 g maslo
Korpus
- 200 g rozmixované karamelové sušienky bez lepku
- 80-90 g roztopené maslo
Plnka
- 1 kg tvaroh jemný
- 2 ks vajce
- 1 a ½ vrecka Zlatý krém Liana
- 250 g cukor práškový
- 2 PL rozmixované karamelové sušienky bez lepku
- ½ karamelovej omáčky
Produkty k receptu