Bezlepkový haboš
Ingrediencie
300 g Bakery mix Liana
250 ml voda
1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
15 g čerstvé droždie
250 g maslo alebo rastlinný tuk
Sirup :
150 g kryštálový cukor
100 ml voda
citrónová šťava
Sneh :
4 ks bielky
4 lyžice kryštálový cukor
1 ks Vanilínový cukor Liana
Dodatky :
ryžová múka Liana

Postup
1. Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
2. Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky 4 strany do štvorca. Odložíme na cca 15 minút do mrazničky.
3. Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte 3 - krát.
4. Cesto rozdelíme na polovicu, vyvaľkáme na veľkosť plechu a popicháme vidličkou. Pečieme na opačnej strane plechu 15 minút pri teplote 180st.
5. Jednu časť cesta necháme celú a druhú polovicu nakrájame na štvorce.
Postup sirup a sneh:
1. Uvaríme mierne hustý sirup z vody a cukru na strednom stupni cca 15 minút. Pridáme citrónovú šťavu.
2. Vyšľaháme bielky. Pridáme kryštálový, vanilínový cukor a po lyžiciach pridávame horúci sirup za stáleho šľahania. Ak máme v snehu všetok sirup, tak na najvyššom stupni šľaháme ešte 5 minút, aby bol krém tuhý.
3. Na cesto natrieme krém a na vrch poukladáme narezané štvorce. Tie pocukrujeme a ostrým nožom namočeným vo vode pokrájame.