Bezlepkový haboš
Lístkovo – pľundrové cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
- 15 g čerstvé droždie
- 250 g maslo alebo rastlinný tuk
Sirup
- 150 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- citrónová šťava
Sneh
- 4 ks bielky
- 4 lyžice kryštálový cukor
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
Dodatky
Postup lístkovo - pľundrové cesto:
1. Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
2. Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky 4 strany do štvorca. Odložíme na cca 15 minút do mrazničky.
3. Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte 3 - krát.
4. Cesto rozdelíme na polovicu, vyvaľkáme na veľkosť plechu a popicháme vidličkou. Pečieme na opačnej strane plechu 15 minút pri teplote 180st.
5. Jednu časť cesta necháme celú a druhú polovicu nakrájame na štvorce.
Postup sirup a sneh:
1. Uvaríme mierne hustý sirup z vody a cukru na strednom stupni cca 15 minút. Pridáme citrónovú šťavu.
2. Vyšľaháme bielky. Pridáme kryštálový, vanilínový cukor a po lyžiciach pridávame horúci sirup za stáleho šľahania. Ak máme v snehu všetok sirup, tak na najvyššom stupni šľaháme ešte 5 minút, aby bol krém tuhý.
3. Na cesto natrieme krém a na vrch poukladáme narezané štvorce. Tie pocukrujeme a ostrým nožom namočeným vo vode pokrájame.
Lístkovo – pľundrové cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
- 15 g čerstvé droždie
- 250 g maslo alebo rastlinný tuk
Sirup
- 150 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- citrónová šťava
Sneh
- 4 ks bielky
- 4 lyžice kryštálový cukor
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
Dodatky
Produkty k receptu