Bezlepkové lievance s karamelovou polevou
- 500 ml vlažné mlieko
- 40 g Vanilínový cukor Liana
- 2 ks vajce
- 1⁄2 KL soľ
- 10 g droždie
- 250 g Cake mix Liana
- 2 PL olej
Karamelová poleva
- 60 ml voda
- 125 g cukor kryštálový
- 65 ml smotana na šľahanie
- 1 PL maslo
- morská soľ
Ďalej potrebujeme
- džem
- ovocie
- Dekoračný bezlepkový práškový cukor Liana
- Elektrickým šľahačom vymiešame mlieko, cukor, vajcia, soľ, droždie, cake mix a olej. Cesto necháme 15 minút odstáť.
- Medzitým pripravíme karamelovú polevu. Vodu a cukor dáme do vyššej nádoby a zohrievame na najvyššej teplote. Keď dosiahneme bod varu, hmotu prikryjeme, ideálne priesvitnou pokrievkou, aby sme mohli sledovať proces karamelizácie. Hneď ako začne karamelizácia, teplotu znížime na polovicu a odsledujeme si karamel, aby mal nami požadovanú farbu. Po celý čas karamel NEMIEŠAME. Na záver vmiešame smotanu na šľahanie, maslo a soľ. Množstvo soli prispôsobíme svojej chuti, na zvýraznenie karamelu pridáme pár kryštálikov, ak chceme slaný karamel, pridáme cca polovicu kávovej lyžičky. Ak vznikli hrudky, za stáleho miešania ich roztopíme na sporáku.
- Lievance pečieme z oboch strán do zlatista na vymastenej panvici.
- Pred servírovaním potrieme džemom, ozdobíme ovocím a polejeme karamelovou polevou. Na posypanie môžeme použiť aj dekoračný práškový cukor.
Dobrý tip:
Keďže Cake mix obsahuje kypriace látky, droždie môžeme v tomto recepte vynechať.
- 500 ml vlažné mlieko
- 40 g Vanilínový cukor Liana
- 2 ks vajce
- 1⁄2 KL soľ
- 10 g droždie
- 250 g Cake mix Liana
- 2 PL olej
Karamelová poleva
- 60 ml voda
- 125 g cukor kryštálový
- 65 ml smotana na šľahanie
- 1 PL maslo
- morská soľ
Ďalej potrebujeme
- džem
- ovocie
- Dekoračný bezlepkový práškový cukor Liana
Produkty k receptu