Bezlepková štrúdľa jablková z lístkovo-pľundrového cesta
- 250 ml mlieko/voda
- 50 g cukor
- 15 g droždie
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 g maslo
- 1 vajce na potretie
Plnka
- jablká,
- škoricový cukor Liana
- prípadne iná plnka podľa chuti tvarohová, makovo-višňová, orechová
Zmiešame teplé mlieko/vodu s cukrom a droždím a necháme vykvasiť. Do misky dáme zmes Bakery mix, pripravený kvások, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky na 30 minút.
Následne ho na podložke pomúčenej zmesou Bakery mix rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla do tvaru štvorca tak, aby nám okraje zostali prázdne. Následne maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a znova poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Zabalíme, dáme do mrazničky na cca 15 minút. Opäť prevaľkáme a poprekladáme do štvorca , zopakujeme to ešte 2-3 krát.
Nakoniec cesto rozdelíme na 2-3 časti, rozvaľkáme do oblžníka. Naplníme jablkami, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do závinu. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme cca 30 minút podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do rúry pri teplote 180° - 200°C na 15-20 minút upiecť do zlatista. Necháme vychladnúť.
Z uvedenej dávky pripravíme asi 2-3 strúdle.
Dobrý tip:
S cestom sa pracuje vynikajúco, nelepí sa, netrhá a môžete ho použiť na rôzne variácie ako štrúdle, lístkové šatôčky, croissanty. Po upečení je chrumkavé a lahodné.
- 250 ml mlieko/voda
- 50 g cukor
- 15 g droždie
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 g maslo
- 1 vajce na potretie
Plnka
- jablká,
- škoricový cukor Liana
- prípadne iná plnka podľa chuti tvarohová, makovo-višňová, orechová
Produkty k receptu