Bezlepková mäkučká veka s chlebovou kôrkou
- 250 g Bread mix white Liana
- 250 ml vlažná voda (na psyllium)
- 50 ml vlažná voda (na kvások)
- 20 g pšenová múka
- 10 g čerstvé droždie
- 1,5 PL olivový olej
- 1 PL psyllium
- 1 KL rasca (drvená alebo mletá)
- 1 KL cukor
- 1 KL soľ
- 1 KL ľanové semienka (mleté alebo celé)
- na podsypanie ryžová múka Liana
- Do 250 ml vody namočíme lyžicu psyllia a lyžičku ľanových semienok. Počkáme cca 20 až 60 minút resp. pokiaľ sa nevytvorí želé konzistencia. Občas môžeme premiešať.
- Pripravíme kvások v 50 ml vlažnej vode, pridáme cukor, droždie, premiešame a jemne poprášime múkou. Prikryjeme utierkou a necháme 10 - 15 minút vzísť kvások.
- K Bread mix white a k pšenovej múke pridáme soľ, rascu, jemne ohrejeme psyllium s vodou, vylejeme kvások z droždia a necháme v kuchynskom robote miesiť 10 minút. Na koniec pridáme olivový olej a chvíľu premiešame. Kuchynskou stierkou v miske cesto upravíme, posypeme múkou, zabalíme do fólie a necháme 45 minút kysnúť, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto stierkou presunieme na pracovnú dosku posypanú ryžovou múkou a jemne ho poprekladáme. Ak to nepôjde ručne, tak za pomoci stierky vytvarujeme tvar veky. Naolejovanými rukami premiestnime veku na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch zarovnáme a necháme 20 minút podkysnúť.
- Vyhrejeme rúru na 230°C, na dno položíme starší plech na záparu a ak už je rúra vyhriata nalejeme na plech na záparu 300 ml vody, aby sa vytvorila para. Chlieb postriekame teplou vodou a vložíme do rúry na 10 minút. Po 10-tich minútach plech so záparou vytiahneme, teplotu znížime na 200°C, opäť chlieb postriekame vodou a necháme piecť 40 minút. Upečený chlebík necháme na mriežke úplne vychladnúť a potom nakrájame.
Dobrý tip:
Veku môžeme pripraviť aj z celej dávky Bread mix white Liana.
- 250 g Bread mix white Liana
- 250 ml vlažná voda (na psyllium)
- 50 ml vlažná voda (na kvások)
- 20 g pšenová múka
- 10 g čerstvé droždie
- 1,5 PL olivový olej
- 1 PL psyllium
- 1 KL rasca (drvená alebo mletá)
- 1 KL cukor
- 1 KL soľ
- 1 KL ľanové semienka (mleté alebo celé)
- na podsypanie ryžová múka Liana
Produkty k receptu