Psyllium a práca s bezlepkovým cestom
Vláknina psyllium dokáže doplniť lepok v bezlepkovom pečení. Naše bezgluténové múčne zmesi Bread mix white, Bread mix dark a Bakery mix už určitý podiel psyllia, ale aj iných vláknin obsahujú, preto s ďalším pridávaním odporúčame začať tak na 1 PL psyllia cca 300 g bezgluténovej múčnej zmesi Liana.
1 PL psyllia namočíme v 2/3 potrebnej vody. Psyllium sa namočí vo vode na cca 2 - 3 hodiny, ale môžeme ho nechať aj dlhšie resp. cez noc. Psyllium nasaje vodu a vytvorí sa z neho gél.
S bezlepkovým cestom sa lepšie pracuje, ak ho pripravíme už deň vopred a necháme kysnúť v chladničke. POZOR! Cesto musí byť prikryté a v dostatočne veľkej miske, aby sa nedotklo pri kysnutí prikrývky, pretože je jemné a po zdvihnutí prikrývky by mohlo spadnúť. Pri chladničkovom kysnutí je cesto tuhšie a dá sa ľahšie tvarovať.
Zvyčajne pri kysnutom bezlepkovom ceste s obsahom vláknin pridávame toľko tekutiny (voda / mlieko / jogurt a pod.), koľko múky. Teda, ak sa v recepte uvádza 500 g múčnej zmesi s vlákninou, tak cca 450 - 500 ml vody. Záleží aj od obtiažnosti ďalšieho spracovávania cesta.
Pri bezlepkovom kysnutom ceste z múčnych zmesí s vlákninou vo všeobecnosti platí, že čím viac tekutiny pridáme, tým bude cesto jemnejšie, dlhšie mäkké a nedrobivé.
Napr. v tomto recepte by sa psyllium dalo použiť takto:
300 g Bread mix white Liana
200 ml voda + 1 PL psyllium
50 - 100 ml voda k múke
½ sušené droždie
1 KL cukor kryštálový
3 PL olivový olej