Psyllium a práca s bezlepkovým cestom
Dobré rady od Liany

Psyllium a práca s bezlepkovým cestom

11.06.2020

Vláknina psyllium dokáže doplniť lepok v bezlepkovom pečení. Naše bezgluténové múčne zmesi Bread mix white, Bread mix dark a Bakery mix už určitý podiel psyllia, ale aj iných vláknin obsahujú, preto s ďalším pridávaním odporúčame začať tak na 1 PL psyllia cca 300 g bezgluténovej múčnej zmesi Liana.

1 PL psyllia namočíme v 2/3 potrebnej vody. Psyllium sa namočí vo vode na cca 2 - 3 hodiny, ale môžeme ho nechať aj dlhšie resp. cez noc. Psyllium nasaje vodu a vytvorí sa z neho gél.

S bezlepkovým cestom sa lepšie pracuje, ak ho pripravíme už deň vopred a necháme kysnúť v chladničke. POZOR! Cesto musí byť prikryté a v dostatočne veľkej miske, aby sa nedotklo pri kysnutí prikrývky, pretože je jemné a po zdvihnutí prikrývky by mohlo spadnúť. Pri chladničkovom kysnutí je cesto tuhšie a dá sa ľahšie tvarovať.

Zvyčajne pri kysnutom bezlepkovom ceste s obsahom vláknin pridávame toľko tekutiny (voda / mlieko / jogurt a pod.), koľko múky. Teda, ak sa v recepte uvádza 500 g múčnej zmesi s vlákninou, tak cca 450 - 500 ml vody. Záleží aj od obtiažnosti ďalšieho spracovávania cesta.

Pri bezlepkovom kysnutom ceste z múčnych zmesí s vlákninou vo všeobecnosti platí, že čím viac tekutiny pridáme, tým bude cesto jemnejšie, dlhšie mäkké a nedrobivé.

Napr. v tomto recepte by sa psyllium dalo použiť takto:

300 g Bread mix white Liana
200 ml voda + 1 PL psyllium
50 - 100 ml voda k múke
½ sušené droždie
1 KL cukor kryštálový
3 PL olivový olej

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné