Bezlepkový kysnutý mix
Ingrediencie
Cesto:
900 g Bakery mix Liana,
150 g kryštálový cukor
2 vajcia
750 ml vlažnej vody/mlieka
30 g droždia
150 g bravčová masť alebo olej
Kakaová plnka:
50 g zmäknuté maslo
50 ml olej
100 g kryštálový cukor
50 g Puding mliečna alebo tmavá čokoláda Liana exclusive
1 lyžica Kakao tmavé Liana exclusive
Tvarohová plnka:
700-800 g tvaroh hrudkovitý
250 g tvaroh jemný
50 ml mlieko
2 vajcia
2 lyžice Zlatý krém Liana
2 ks Vanilínový cukor Liana
1 lyžička Poleva citrónová Liana
180 g kryštálový cukor
hrsť hrozienok
Škoricová plnka:
50 g maslo
3 ks Škoricový cukor Liana
Ovocný s posýpkou:
ovocie podľa chuti mrazené, zavárané alebo čerstvé
50 g maslo
100 g Bakery mix Liana
80 g kryštálový cukor
Moravské plnené koláče:
tvarohová plnka
slivkový lekvár
posýpka
Dodatky:
vajce
olej
Postup
Pripravíme si kvások z teplej vody/mlieka, cukru a droždia. Do misky dáme ostatné suroviny, pridáme pripravený kvások a miešame najlepšie elektrickým hnetačom približne 5 minút. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem t.j 45-60 minút. Cesto vyvaľkáme na posypanej pracovnej doske a ďalej tvarujeme a plníme podľa želania buchty, záviny...
Kakaový závin:
Cesto rozvaľkáme do obdĺžnika. Suroviny na kakaovú plnku zmiešame v miske a natrieme na cesto. Preložíme pozdĺž do závinu. Boky cesta založíme pod cesto a uložíme na vymastený plech. Prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť 30-45 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja. Upečieme pri teplote 180°C dozlatista.
Tvarohový koláč:
Cesto rozvaľkáme do obdĺžnika. Prenesieme na vymastený hlboký plech. Rovnomerne natrieme tvarohovú plnku, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých surovín na plnku.(Ak pripravujete aj moravské koláče nechajte si na ne trocha plnky).Vyvaľkáme si druhú časť cesta, ktoré prenesieme na tvarohovú plnku. Okraje cesta prstami jemne zatlačíme. Prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť 30 minút. Pre pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja. Upečieme dozlatista.
Škoricovníky:
Cesto vyvaľkáme do obdĺžníka natrieme zmäknuté maslo, posypeme škoricovým cukrom a zvinieme do rolády. Mokrým nožom pokrájame na 3 cm kúsky. Preložíme na vymastený plech a necháme prikryté fóliou kysnúť 30 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja. Upečieme dozlatista.
Ovocný s posýpkou:
Cesto rozvaľkáme do obdĺžníka. Preložíme na vymastený plech. Necháme prikryté fóliou kysnúť 30 minút. Poukladáme ovocie. V miske rukou zmiešame polomäkké maslo, Bakery mix a kryštálový cukor na posýpku.(Ak pripravujete aj moravské koláče, nechajte si na ne trocha posýpky.) Posypeme ňou povrch koláča a upečieme. Okraje majú byť po upečení zlatisté.
Moravské plnené koláče:
Cesto rozvaľkáme do obdĺžníka. Pokrájame na štvorce 6x6 cm. Do stredu každého dáme tvarohovú plnku, okraje zlepíme a vyformujeme buchtičky. Uložíme na vymastený plech. Necháme prikryté fóliou kysnúť 30 minút. Následne stred každej buchty zatlačíme lyžicou aby sme vytvorili jamku. Okraje buchtičiek potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou oleja. Do každej jamky dáme lyžičku slivkového lekváru. Posypeme posýpkou a upečieme dozlatista.