Bezlepkový kváskový zemiakový chlieb
1. deň - rozkvas
- 200 g Bread mix white Liana
- 270 g voda
- 1 lyžica kvások
2. deň
- 100 g uvarené zemiaky
- 1 lyžica ľanové semienka
- 2 lyžice olivový olej
- 190 g Bread mix white Liana
- 50 g voda
- 1 lyžička soľ
1. V miske zmiešame vareškou suroviny z 1. dňa. Zakryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 12 hodín.
2. Uvaríme 2 stredne veľké zemiaky a necháme vychladnúť.
3. Zemiaky nastrúhame a použijeme 100 g.
4. Do kuchynského robota vložíme nastrúhané zemiaky, rozkvas z 1. dňa, semienka, olej, Bread mix white, vodu a soľ. Cesto miesime v kuchynskom robote cca 5 minút.
5. Prenesieme ho do plastovej misky, pomúčime, rukou rozotrieme múku po povrchu cesta, misku zakryjeme a necháme kysnúť cca 3 hodiny. Prstom skúsime či nám cesto nakyslo - či je pružné. Ak nie, necháme ho ešte 30 minút kysnúť.
6. Pomúčime pracovnú podložku, položíme cesto a vypracujeme bochník.
7. Podľa tvaru ošatky vytvarujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a vložíme cesto hladkou stranou nadol. Ošatku vložíme do vrecka a necháme kysnúť 2 hodiny. Cesto sa musí nadvihnúť.
8. Do rúry vložíme plech na ktorom budeme piecť chlieb a na spodok rúry položíme starší plech na paru. Rúru s obidvomi plechmi zohrejeme na 250°C.
9. Vykysnutý bochník preklopíme na papier na pečenie alebo fóliu a narežeme žiletkou.
10. Prevaríme 3 dcl vody na paru. Do vyhriatej rúry prenesieme chlieb na plech, postriekame vodou a do spodného plechu vylejeme prevarenú vodu. Pečieme 15 minút.
11. Po 15 minútach vyberieme plech s parou, teplotu znížime na 200°C chlieb postriekame vodou a pečieme 45 minút.
12. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz postriekame vodou. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
1. deň - rozkvas
- 200 g Bread mix white Liana
- 270 g voda
- 1 lyžica kvások
2. deň
- 100 g uvarené zemiaky
- 1 lyžica ľanové semienka
- 2 lyžice olivový olej
- 190 g Bread mix white Liana
- 50 g voda
- 1 lyžička soľ
Produkty k receptu