10 mýtusov a skutočností o kvásku

10 mýtusov a skutočností o kvásku

10 mýtusov a skutočností o kvásku 
 
Kváskovanie sa opäť dostáva do popredia. Jední ho milujú a druhí sa s ním boja začať pracovať. Je to pestrá téma pre mnohých a preto sa aj na internete objavuje čoraz viac článkov, ktoré sa nezhodujú. Tí skúsení s kváskovaním nemajú problém a zase tí, ktorí sa s ním boja začať nevedia, ktorý článok je pravdivý. V článku uvádzame 10 mýtusov a skutočností o kváskovaní.
 
1, na miešanie kvásku je najvhodnejšia drevená varecha - NIE
Ľudia kvások poznali ešte v časoch, keď iné ako drevené kuchynské náradie nemali. Neexistovali koncentrované prípravky na umývanie riadu a názor, že na miešanie kvásku je najlepšia drevená varecha pramení odtiaľ. V súčasnosti je na trhu veľké množstvo saponátov, z ktorých ostávajú stopy na náradiach z dreva. Ak by sme s takouto varechou zamiešali kvások, oslabíme ho alebo sa nám vôbec nepodarí. 
 
2, na kvások nie sú vhodné ani kovové materiály - NIE
Predstavte si, že by to bola pravda! To znamená, že rozkvas by sme nemohli pridať do cesta a to miesiť v kuchynskom robote alebo elektrickým mixérom s hnetacími metličkami. Aj v našom videorecepte na ryžový kvások sme na zamiešanie kvásku používali vždy čisté kovové lyžice.
 
3, kváskovať nezvládne každý - NIE
Či pripravujete klasický chlieb s droždím alebo kváskový v stupni náročnosti sú celkom identické. Vo finálnom výsledku kváskový a drožďový chlieb vyzerá rovnako, ale rozdiel je potom v chuti a v čase prípravy. V praxi to znamená, že ak pečiete chlieb z droždia musíte urobiť najprv kvások z droždia (zmiešať droždie, vlažnú vodu alebo mlieko a cukor, ktorý podporuje kvasenie). Po cca 10 minútach ho môžeme pridať k ostatným surovinám a vypracovať cesto. Cesto necháme kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem a môžeme piecť chlieb. Kváskový chlieb má odlišný postup prípravy. Deň vopred pripravíme rozkvas z múky, vody a kvásku. Nasledujúci deň ho pridáme k ostatným surovinám a vypracujeme cesto, ktoré necháme aj 4 hodiny kysnúť a tak môžeme chlieb upiecť. Kváskovať zvládne každý, "náročné" je to len z časového hľadiska.
 
4, proces prípravy chleba je zdĺhavý - NIE / ÁNO
Vyššie uvádzame, že kváskovať je náročné z časového hľadiska. Treba si však uvedomiť, že ak pripravíme rozkvas, ktorý kysne 12 hodín alebo potom kým kysne samotné cesto, máme čas sa venovať svojím aktivitám a nemusíme v kuchyni tráviť veľa času. Kvások je živý organizmus, ktorý je samostatný a od nás potrebuje len napr. vytvarovať cesto do bochníčka, premiesiť cesto atď.  Proces prípravy kváskového chleba je zdĺhavý, ale nie je nutná naša stála prítomnosť.
 
5, kváskový chlieb je bežne dostupný v obchodoch - NIE
Pozorne čítajte etiketku! Veľakrát sa totižto stáva, že na chlebe sa uvádza KVÁSKOVÝ, ale po preštudovaní etikety je v zložení droždie. Ako je to možné? Dodnes si veľa ľudí pletie pojem kvások a kvasnice (droždie) = NIE SÚ TO TOTOŽNÉ POJMY! Ďalšou možnosťou je, že chlieb obsahuje droždie aj kvások. Droždie je kypridlo, ktoré za pár minút cesto krásne nafúkne, kvásku je pridané len veľmi malé množstvo a výrobcovia takýto chlieb označia už ako kváskový. Zdravý kváskový chlieb si upečiete doma. Recepty nájdete na našej stránke www.liana.sk
 
6, v kváskovom pečive je veľa plesní - NIE
Ako sme už spomínali, kvások je živý organizmus a ako v ľudskom tele sú dobré a zlé baktérie, tak aj kvások môže mať negatívne baktérie. Tie sa však v kvásku objavia nesprávnym zaobchádzaním. Je dôležité správne uskladňovať upečený chlebík. Odporúčame bavlnené vrecko na chlieb, ktoré je dostupné na našom e - shope. 
 
7, kváskový chlieb podporuje chudnutie - NIE
Pravda je taká, že kváskový chlieb má menší glykemický index, t.z, že nás kváskový chlieb, pečivo rýchlejšie zasýti, menej zjeme a hladina cukru v krvi nestúpa rýchlo.
 
8, kváskovanie poznáme už stáročia - ÁNO
Hoci je kváskovanie momentálne veľký boom, s kváskom pracovali už naše babičky. Až objavom droždia sa kvások dostal do úzadia.
 
9, kváskové pečivo je zdravšie - ÁNO
Áno toto je veľká pravda. Kváskové pečivo nepreťažuje organizmus. V klasickom pečive s pšeničnou múkou kváskové baktérie rozložia lepok a ľahšie prejde cez črevá. Na našej stránke www.liana.sk nájdete množstvo receptov na bezlepkové kváskové pečivo, chleby, koláče.
 
10, v teplej miestnosti je proces kváskovania rýchlejší - ÁNO
Ak zvýšite teplotu v miestnosti skutočne sa proces kvasenia zrýchli. ALE! Radšej doprajte kvásku potrebný čas a vychutnávajte si potom výhody z chutného kváskového chlebíka. 
 

 

 

Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.