Jednoduché dokonalé makrónky

  • jednoduchý recept na francúzske makrónky, ktoré sa vám určite podaria
pre recept na Bezlepkové čokoládovo - čokoládové makrónky kliknite sem.
Makrónky
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    120 minút
    (h:m)
  • Porcie
    90
    (ks)

Ingrediencie

Makrónky:

1 hrnček práškový cukor (hrnček 250 ml)

3/4 hrnčeka mandľová múka

1/4 hrnčeka krupicový cukor

2-3 bielky (90 g) jeden deň odstate pri izbovej teplote

2 ks Vanilínový cukor Liana

Potravinárske farby

Plnka:

110 g biela čokoláda biela alebo tmavá čokoláda

115 ml smotana na šľahanie

30 g maslo

1  ks Vanilínový cukor liana

Postup

Makrónky:

1. Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom. Môžeme ešte veľmi krátko premixovať na jemnejšie. Len pár sekúnd, aby sa nám z mandlí neuvoľnil olej. Preosejeme minimálne 3-5 krát cez jemné sitko. Väčšie kúsky mandlí, ktoré sa zachytia nepoužijeme. Pozor ak ich je viac , pridáme ešte ďalšiu mandľovú múku, aby nám nechýbala do uvedeného potrebného množstva.

Preosiatie je dôležité, aby sme mali povrch makróniek dokonale hladký a lesklý.

2. Vyšľaháme bielka do nie príliš tuhého snehu. Po lyžiciach postupne zašľaháme jemný kryštálový cukor a Vanilínový cukor. Šľaháme tak dlho pokiaľ po vytiahnutí metličiek nebude sneh tvoriť krásne, dlhé, leské špičky. Ak chceme makrónky farebné, teraz je správny čas na pridanie farby.

3. Zĺahka ručne po častiach vmiešame nie príliš krúživými pohybmi preosiatu mandľovú múku s cukrom. Hmota je dobre pripravená, keď sa z nej po zdvihnutí lyžice tvorí jednoliata stuha, ktorá drží cca 20 sekúnd svoj tvar.

4. Vyložíme plech najlepšie silikónovou formou na makrónky alebo hladkou teflónovou fóliou, na ktoré sa makrónky pri pečení neprilepia. Môžeme použiť aj papier na pečenie, ten však musí byť dostatočne kvalitný.

5. Hmotu dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a dávkujeme na podložku 3 cm kopčeky. Následne plechom niekoľkokrát silne búchneme o stôl, aby sa z jednotlivých makróniek uvoľnili všetky bublinky. Ak sú jednotlivé kopčeky nerovné, teraz ich  uhlaďte prstom namočeným vo vode.

6. Následne makrónky necháme odpočívať minimálne 30 minút až 2 hodiny. Ak sa prstom dotknete povrchu makrónky a nelepia sa, tak sú pripravené na pečenie.

7. Rúru vyhrejeme na 160°C a pečieme 10-15 minút. Teraz sa ukáže, či sme správne dodržali všetky uvedené postupy.  Správne upečená makrónka má mať niečo ako oddelenú nožičku, jej povrch má byť hladký a lesklý.

8. Makrónky po upečení necháme vychladnúť, až potom ich odlepujeme od podkladu.

Plnka čokoládová:

1.Do hrnca nalejeme smotanu a tesne predtým, ako začne vrieť pridáme nasekanú čokoládu a smotanu stiahneme z platničky. Pridáme maslo a miešame dokiaľ nám nevznikne hladká a lesklá čokoládová hmota. Bielu plnku môžeme následne prifarbiť potravinárskymi farbami.

2. Zmes vložíme do chladničky, necháme ju stuhnúť. Ideálne je pripraviť plnku deň vopred.

3. Po stuhnutí krátko prešľaháme, dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a naplníme makrónky.

Plnka žĺtková:

Plnku môžeme pripraviť aj zo žĺtkov, ktorá nám zvýšili, šľahaním nad parou s cukrom. Po vychladnutí zmiešame s vyšľahaným zmáknutým maslom.

 

Naplnené makrónky skladujeme v chladničke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.