
Bezlepkový cesnakový kysnutý kvet
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 20 g droždie
- 350 ml mlieko
- 1 lyžička cukor (na kvások)
- 30 ml olej
- 30 g maslo
- 1,5 lyžičky soľ
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Plnka
- 100 g maslo
- 1 lyžička vegeta
- 2 pretlačené hlavičky cesnaku
1. Z mlieka, trocha cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame Bakery mix, soľ, prilejeme vykysnutý kvások z droždia, pridáme vajce, žĺtok, rozpustené maslo a olej. V kuchynskom robote spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod fóliou 1 hodinu.
2. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 diely (2 väčšie a 1 malý). Každý diel rozdelíme ešte na 4 časti. Vyvaľkáme na cca 3 mm a natrieme plnku, ktorú dobre premiešame. Uložíme druhý plát, znova natrieme plnku, s tretím plátom urobíme to isté, až štvrtý plát musí byť väčší cca s priemerom 16 cm. Takto urobíme všetky 3 diely.
3. Prvý diel položíme na dno tortovej formy s priemerom 24 cm a ostrým nožom narežeme 8 dielov 2 cm od okraja. Od stredu zoberieme rozkrojené dieliky a vyhrnieme smerom von, aby vznikol kvet.
4. Do otvoru položíme druhý diel, postup zopakujeme, ale narežeme opačne ako prvý diel, aby to bolo cik-cak, keď kvet otvoríme. Do otvoru druhého cesta položíme tretí diel , ktorý necháme v celku. Necháme podkysnúť 30 minút. S rozšľahaným vajíčkom potrieme vrch celého kvetu a posypeme rascou, sezamom prípadne môžeme aj makom.
5. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C 40 minút.
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 20 g droždie
- 350 ml mlieko
- 1 lyžička cukor (na kvások)
- 30 ml olej
- 30 g maslo
- 1,5 lyžičky soľ
- 1 vajce
- 1 žĺtok
Plnka
- 100 g maslo
- 1 lyžička vegeta
- 2 pretlačené hlavičky cesnaku
Produkty k receptu