Bezlepkové bavorské špecle so slaninkou
Ingrediencie
Cesto :
200 g Universal mix Liana
200 ml voda
2 vajcia
soľ
200 g Universal mix Liana
200 ml voda
2 vajcia
soľ
Dodatky:
1 lyžica olej
150 g oravská slaninka
1 väčšia cibuľa
1 lyžica olej
150 g oravská slaninka
1 väčšia cibuľa
Postup
1. Universal mix, vajcia, vodu a cca šťvrť lyžičky soli metličkou alebo vareškou vymiešame na hladké cesto. Necháme 10 minút odpočívať (občas premiešame).
2. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu. Doštičku ponoríme do vriacej vody, aby sa na ňu nelepilo cesto. Lyžicou cesto naberieme a rozotrieme po celej ploche doštičky v tenkej vrstve. Nôž namočíme tiež do vriacej vody a odrežeme tenké plátky cesta po celej šírke dosky a dáme do vriacej vody. Premiešame, povaríme 2 minúty a sitkom vyberieme do misy. Pomastíme olejom a premiešame. Týmto postupom pripravíme celé cesto.
3. Bavorské špecle servírujeme s opraženou slaninou a cibuľou. Na kocky nakrájame slaninu a opečieme na rozohriatej panvici. Keď pustí trochu masti, tak pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a restujeme do zlata. Špecle priamo na tanieri posypeme opraženou slaninou a cibuľou. Môžeme pridať lyžicu kyslej smotany. Nakoniec osolíme podľa chuti.
Dobrý tip:
Ak ostanú špecle aj na ďalší deň, opražíme ich na oleji do zlatista. Podávať ich môžeme s vajíčkom alebo na sladko s tvarohom a cukrom. Vhodné sú aj ako príloha k omáčkam a mäsu.
Dobrý tip 2:
Recept je jednoduchý a ľahko zapamätateľný. Pomer vody - múky - vajec je následovný; 100 ml - 100 g - 1 vajce. Čiže, ak potrebujeme pripraviť špecle z 500 g múky, tak pomer bude 500 g múka - 500 ml voda - 5 vajec.