Bezlepkový chlieb s chrumkavou kôrkou
- 500 g Bread mix dark Liana
- 2 KL kryštálový cukor
- 440 ml vlažná voda
- 10 g čerstvé droždie
- 1 - 2 KL soľ
- 2 PL olej
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
- semienka podľa chuti ľanové, slnečnicové, sezamové, rasca mletá alebo celá, chlebové korenie ...
1. Pripravíme kvások z droždia, cukru a trochu vlažnej vody. Zamiešame a necháme nakvasiť cca 10 minút.
2. Do misky nasypeme Bread mix dark, soľ, pripravený kvások z droždia a zvyšnú vodu. Podľa chuti pridáme semienka, príp. chlebové korenie. Vymiesime mixérom s hnetacími metličkami cca 2 minúty. Nakoniec pridáme olej a miešame ešte 1 - 2 minúty. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 45 - 60 minút.
3. Podložku pomúčime ryžovou múkou a vyklopíme vykysnuté cesto. Cesto spracujeme na bochník. Ošatku alebo formu na kysnutie jemne pomúčime ryžovou múkou. Vypracovaný bochník vložíme do ošatky, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
4. Vykysnuté cesto preklopíme na papier na pečenie. Chlieb potrieme alebo postriekame zmesou 2 PL vody a 3 PL oleja. Narežeme, aby počas pečenia nepraskol a vložíme do vyhriatej misy alebo na vyhriaty plech. Prikryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 225°C a pečieme 40 minút s pokrievkou.
5. Chlieb postriekame vodou a dopečieme bez pokrievky 10 - 15 minút pri teplote 200°C. Ak pečieme na plechu použijeme záparu na prvých 10 minút pri 225°C a potom cca 40 minút pri 200°C bez zápary. Ihneď po upečení chlieb postriekame vodou a necháme na mriežke vychladnúť.
Dobrý tip:
Ak chceme pripraviť Bezlepkový SVETLÝ chlieb s kôrkou namiesto Bread mix dark s pohánkou použijeme Bread mix white Liana.
- 500 g Bread mix dark Liana
- 2 KL kryštálový cukor
- 440 ml vlažná voda
- 10 g čerstvé droždie
- 1 - 2 KL soľ
- 2 PL olej
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
- semienka podľa chuti ľanové, slnečnicové, sezamové, rasca mletá alebo celá, chlebové korenie ...
Produkty k receptu