Bezlepkový sódový chlieb bez kysnutia
- 300 g Bread mix white Liana
- 225 ml vlažná voda
- 1 lyžica jablčný ocot
- 1 lyžička med
- 1 lyžička Sóda bikarbóna Liana
- ¾ lyžičky soľ
- 2 lyžice olej
- 1 lyžica ľanové semienka
- ½ lyžičky mletá rasca
1. V pohári zmiešame vlažnú vodu s medom a jablčným octom. Zvyšné suroviny nasypeme do kuchynského robota , prilejeme zmes vody, medu a octu a necháme krátko vymiešať. Suroviny sa musia spojiť do kompaktného cesta. Cesto bude lepivé. Necháme ho postáť cca 10 minút.
2. Rúru vyhrejeme na 200°C. Zohrejeme aj plech, ktorý bude slúžiť na záparu.
3. Odstaté cesto mokrými rukami vytvarujeme do tvaru bochníka a preložíme ho do misky alebo na plech, na ktorom budeme piecť chlieb. Plech vystelieme papierom na pečenie.
4. Plastovú varešku namočíme do vody a uhladíme bochník. Vrch narežeme, postriekame vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Na plech, ktorý bude na záparu nalejeme cca 250 ml vriacej vody. Pečieme 10 minút, potom teplotu znížime na 180°C. Spodný plech s vodou vyberieme a dopečieme ešte 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrý tip:
Cesto je lepivé preto je vhodné, ak sa s ním manipuluje mokrými rukami alebo ho tvarujeme mokrou vareškou.
- 300 g Bread mix white Liana
- 225 ml vlažná voda
- 1 lyžica jablčný ocot
- 1 lyžička med
- 1 lyžička Sóda bikarbóna Liana
- ¾ lyžičky soľ
- 2 lyžice olej
- 1 lyžica ľanové semienka
- ½ lyžičky mletá rasca
Produkty k receptu