Bezlepkový kvások z Bread mix white
1. deň - pripravíme čistý zavárací pohár, do ktorého pridáme 2 lyžice zmesi Bread mix white a 4-6 lyžíc vlažnej vody. Zmiešame na stredne hustú kašu (podobnú cestu na palacinky). Prikryjeme fóliou tak, aby ku kvásku zostal prístup vzduchu - neutesňujeme. Necháme kvasiť na kuchynskej linke pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa.
2. deň - vidíme ako kvások pracuje. Vytvárajú sa bublinky a začína kyslasto voňať. Kvások môžeme od tohto dňa prikrmovať ráno aj večer. Pridáme 1 lyžicu Bread mix white a 2-3 lyžice vlažnej vody (podľa hustoty). Dobre premiešame. Zľahka prikryjeme fóliou a necháme pracovať.
3. - 7 deň - postup kŕmenia opakujeme každý deň 1-krát prípadne 2-krát denne tým istým postupom ako 2. deň.
7. deň - kvások by mal byť hotový. Spoznáme to podľa toho, že narástol, vnútri sú jemné bublinky a kyslasto vonia.
DÔLEŽITÉ:
- kvások nechávame pracovať pri izbovej teplote 25-30°C,
- keďže kvások nie je úplne zakrytý, tak dávame pozor aby nám hmyz neznehodnotil kvasenie nepotrebnými baktériami. Môžeme prekryť sieťovanou prikrývkou na potraviny.
- pri práci s kváskom používame čisté predmety, aby sa doň nedostali baktérie, ktoré ho znehodnotia,
- po každom dokŕmení kvások dôkladne premiešame,
- v prípade, že s kváskom nepracujeme, vložíme ho do chladničky a vyberieme 1. deň pred prípravou rozkvasu,
- kvások by nemal meniť farbu do žlta či hneda a tiež by nemal nepríjemne zapáchať. Ak sa tak deje, kvások sa znehodnotil škodlivými baktériami a je potrebné založiť nový.
Produkty k receptu