Bezlepkový kváskový trhací chlieb s bryndzou a jarnou cibuľkou
1. deň – rozkvas
- 200 g Bread mix white Liana
- 250 g voda
- 2 lyžice kvások
2. deň – cesto
- 200 g Bread mix white Liana
- 1 lyžička soľ
- 50 ml voda
- 2 lyžice olej
Plnka
- 125 g bryndza
- 2 ks jarná cibuľka
- 1-2 lyžice kefír alebo kyslá smotana
- na podsypanie ryžová múka Liana
1. Suroviny z prvého dňa použijeme na rozkvas - v miske ich zmiešame vareškou, prikryjeme a necháme na kuchynskej linke postáť cca 12 hodín.
2. Hotový rozkvas preložíme do kuchynského robota a pridáme k nemu ostatné suroviny na cesto. Necháme vymiešať cca 7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske trochu pomúčime cesto a zakryjeme vreckom. Necháme kysnúť cca 3 hodiny.
3. Jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky, rozmiešame s bryndzou a podľa potreby pridáme 1-2 lyžice kefíru na rozriedenie, aby sa plnka dobre rozotierala po ceste.
4. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na obdlžník. Na cesto rozotrieme plnku a rozrežeme pozdĺžne na 4 pásy. Pásy poukladáme na seba a rozrežeme na 6 rovnakých častí.
5. Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie a jednotlivé obdlžníky uložíme na stojato vedľa seba. Formu prikryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny kysnúť.
6. Pred pečením postriekame vodou. Rúru vyhrejeme na 230°C aj s plechom na záparu, ktorý dáme na dno rúry. Do vyhriatej rúry vložíme formu s chlebom, do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190°C, vyberieme spodný plech a dopečieme 25-30 minút.
Dobrý tip:
V horúcich dňoch sa proces kysnutia skracuje. Pri rozkvase treba proces kontrolovať a namiesto kysnutia 12 hodín bude stačiť 9-10 h.
1. deň – rozkvas
- 200 g Bread mix white Liana
- 250 g voda
- 2 lyžice kvások
2. deň – cesto
- 200 g Bread mix white Liana
- 1 lyžička soľ
- 50 ml voda
- 2 lyžice olej
Plnka
- 125 g bryndza
- 2 ks jarná cibuľka
- 1-2 lyžice kefír alebo kyslá smotana
- na podsypanie ryžová múka Liana
Produkty k receptu