Bezlepkové valašské frgále
Cesto
- 500 g Bakery mix Liana
- 75 g práškový cukor
- 35 g droždie
- 250 ml teplé mlieko
- 125 g maslo
- 2 žĺtky
- 1 lyžička citrónová kôra
- 2 lyžice kryštálový cukor
- štipka soli
Mrvenička
- 100 g Universal Mix Liana
- 3,5 lyžice kryštálový cukor
- 50 g maslo
Tvarohová plnka
- 2 ks tvaroh
- 2 žĺtky
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
- 2 lyžice Vanilkový puding Liana Exclusive
Lekvárová plnka
- 300 g slivkový lekvár
- rum alebo rumová esencia na dochutenie
Orechová plnka
- 200 g mleté orechy
- horúce mlieko
Dodatky
- vajce na potretie okrajov
- na podsypanie ryžová múka Liana alebo Bakery mix Liana
- Kryštálový cukor rozmiešame v 100 ml vlažnom mlieku, pridáme droždie a necháme 15 minút vzísť kvások.
- Zvyšné mlieko, kvások z droždia a ostatné suroviny pridáme do kuchynského robota a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote cca 60 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vymiesime bochník. Rozdelíme na 4 časti a premiesime. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorom budeme formovať koláč. Preložíme cesto, papier na pečenie trochu pomúčime. Dlaňou cesto roztláčame do kruhu s priemerom cca 26-30 cm. Postupne od stredu vytláčame do krajov. Ak je kruh hotový, vytvarujeme okraj s hrúbkou 0,5 cm. Koláč naplníme ľubovoľnou plnkou. Môžeme posypať odkvapkaným zaváraným alebo mrazeným ovocím. Nakoniec posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme tak, že do misy dáme nakrájané zmäknuté maslo, Universal mix, cukor a rukou suroviny spojíme.
- Okraje hotového koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C cca 12 - 15 minút (kým nebudú okraje dozlatista).
- Plnky pripravíme jednoduchým zmiešaním uvedených surovín.
Cesto
- 500 g Bakery mix Liana
- 75 g práškový cukor
- 35 g droždie
- 250 ml teplé mlieko
- 125 g maslo
- 2 žĺtky
- 1 lyžička citrónová kôra
- 2 lyžice kryštálový cukor
- štipka soli
Mrvenička
- 100 g Universal Mix Liana
- 3,5 lyžice kryštálový cukor
- 50 g maslo
Tvarohová plnka
- 2 ks tvaroh
- 2 žĺtky
- 1 ks Vanilínový cukor Liana
- 2 lyžice Vanilkový puding Liana Exclusive
Lekvárová plnka
- 300 g slivkový lekvár
- rum alebo rumová esencia na dochutenie
Orechová plnka
- 200 g mleté orechy
- horúce mlieko
Dodatky
- vajce na potretie okrajov
- na podsypanie ryžová múka Liana alebo Bakery mix Liana
Produkty k receptu