Bezlepkové cesnakové uzly a vence
Ingrediencie
20 g čerstvé droždie
2 PL cukor kryštálový
500 ml teplá voda
500 g Rolls mix Liana
1 a ½ KL soľ
4 PL olej
roztopené maslo
2-3 ks strúčik cesnaku
Ďalej potrebujeme:
olej
1-2 ks strúčik cesnaku
hrubozrnná soľ
Postup
1. Z droždia, cukru a asi 100 ml teplej vody pripravíme kvások, ktorý necháme približne 10 minút vzísť.
2. V mise zmiešame Rolls mix, soľ, pripravený kvások, zvyšnú už vlažnú vodu a olej. Miešame mixérom s hnetacími metličkami. Prikryté necháme kysnúť 30 minút.
3. Medzitým pripravíme cesnakové maslo. Do roztopeného masla vmiešame 2-3 roztlačené strúčiky cesnaku.
4. Vykysnuté cesto zľahka spracujeme na pomúčenej pracovnej doske a rozdelíme na polovicu.
5. Z jednej polovice pripravíme uzly tak, že ju rozdelíme na menšie časti. Cesto rozvaľkáme alebo roztlačíme na menší obdĺžnik, potrieme cesnakovým maslom, stočíme a vyšúľame. Na záver ho stočíme do tvaru uzla.
6. Z druhej polovice pripravíme vence podobne ako uzly. Cesto rozvaľkáme alebo roztlačíme na menší obdĺžnik, potrieme cesnakovým maslom, stočíme a vyšúľame. Vyšuľané cesnakové cesto popreplietame a spojíme do kruhu.
7. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme podkysnúť 50-60 minút.
8. Pred pečením potrieme olejom s roztlačeným cesnakom, posypeme hrubozrnnou soľou a pečieme pri 230°C 20-25 minút.
9. Čerstvo upečené pečivo ešte horúce postriekame vodou a potrieme zvyšným cesnakovým maslom. Necháme vychladnúť.