Torta s parížskym krémom
Ingrediencie
Piškóta:
200 g múka polohrubá
200 g múka polohrubá
1 vrecko Kypriaci prášok do pečiva Liana
200 g cukor práškový
100 ml olej
100 ml voda
100 ml voda
5 vajec
Krém:
300 g Čokoláda 70% alebo 45% Liana
400 ml mlieko
2 vrecká (60g) Šľahačkové potešenie Liana/šľahačka v prášku
3 PL Kakao tmavé Liana
1 vrecko Želatína číra Liana
300 g Čokoláda 70% alebo 45% Liana
400 ml mlieko
2 vrecká (60g) Šľahačkové potešenie Liana/šľahačka v prášku
3 PL Kakao tmavé Liana
1 vrecko Želatína číra Liana
100 g cukor práškový
100 ml mlieko (na rozpustenie želatíny)
100 ml mlieko (na rozpustenie želatíny)
džem, banány
Postup
Piškóta:
1. Bielky vyšľaháme do tuha. V druhej nádobe vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny a postupne zašľaháme vodu a neskôr olej. Pridáme múku zmiešanú s Kypriacim práškom do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame varechou vyšľahané vaječné bielky.
2. Vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a upečieme. Vychladnutú piškótu prerežeme na polovicu.
Krém:
1. Deň vopred vo vodnom kúpeli rozpustíme v mlieku čokoládu a práškový cukor. Odložíme do druhého dňa do chladničky alebo necháme poriadne vychladnúť. Dobre vychladnutý krém vyšľaháme so Šľahačkovým potešením.
2. Želatínu číru necháme napučať v studenom mlieku a po 20 minútach zahrejeme v mikrovlnnej rúre do rozpustenia kryštálikov. Neprevárať! Zašľaháme do šľahačkovej masy.
3. Do tortovej formy alebo vyššieho plechu uložíme polovicu piškóty, potrieme džemom a vylejeme prvú časť krému. Priložíme druhú časť piškóty a vylejeme druhú časť krému. Necháme v chladničke stuhnúť cca 2 hodiny.
4. Pred podávaním môžeme ozdobiť vyšľahaným Šľahačkovým potešením pripraveným podľa návodu na obale a postrúhanou čokoládou.
Dobrý tip:
Namiesto korpusov (piškóty) môžeme použiť detské piškóty. Medzi piškóty môžeme poukladať aj na kolieska nakrájané banány.