Veľkonočný mazanec bez lepku a Zemplínsky koláč
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 500 ml teplé mlieko
- 2 PL sušené mlieko
- 120 g práškový cukor
- 50 g maslo
- 1 PL hrozienka
- 2 vajcia
- 25 g čerstvé droždie
- ½ KL Poleva citrónová Liana
- mandľové plátky
- Najprv si pripravíme kvások z asi 100 ml teplého mlieka, 1 PL cukru a droždia, necháme vykvasiť 10 minút na teplom mieste.
- Do misky na miesenie dáme zmes Bakery mix, sušené mlieko, cukor, citrónovú polevu. Prilejeme roztopené, nie horúce maslo, 2 žĺtka a nakoniec kvások.Elektrickým mixérom s hnetacími metličkami spracovujeme cesto asi 5 minút až je jemnučké a odliepa sa od misky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec primiešame do cesta a chvíľu premiesime mixérom dokiaľ sa cesto neprepojí.
- Ak robíme mazanec pridáme hrozienka, ktoré sme predtým namáčali vo vode alebo rume. Do zemplínskeho koláča hrozienka nepridávame.
- Cesto dáme do okrúhlej napr. tortovej olejom vymazanej formy na pečenie alebo do jánskeho skla, prípadne do formy na biskupský chlebík. Záleží od toho, aký výsledný tvar chceme dosiahnuť. Stierkou uhladíme povrch a nožom narežeme. Prikryjeme utierkou alebo miskou a necháme kysnúť 50-60 minút.
- Vykysnuté potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka a môžeme posypať mandľovými plátkami.
- Pečieme 50 minút na 180 °C a asi po 20-30 minútach zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie, aby sa nám povrch nepripálil.
- Upečený mazanec či zemlínsky koláč po vybratí z rúry prikryjeme vlhkou utierkou a po vychladnutí vyberieme z formy.
- Necháme na mriežke dobre vychladnúť. Až potom krájame.
Cesto
- 450 g Bakery mix Liana
- 500 ml teplé mlieko
- 2 PL sušené mlieko
- 120 g práškový cukor
- 50 g maslo
- 1 PL hrozienka
- 2 vajcia
- 25 g čerstvé droždie
- ½ KL Poleva citrónová Liana
- mandľové plátky
Produkty k receptu