Veľkonočný mazanec bez lepku a Zemplínsky koláč

  • Čas na prípravu mazanca? Veľkonočné obdobie. My Vám prinášame skvelý, bezlepkový recept na jemnučký mazanec ako pierko. Dobrú chuť !
Bezlepkový mazanec, zemplínsky koláč
  • 69
    hodnotenie
  • Trvanie
    02:00
    (h:m)
  • Porcie
    -
    (ks)

Ingrediencie

Cesto:

450 g Bakery mix Liana
500 ml teplé mlieko
2 PL sušené mlieko
120 g práškový cukor
50 g maslo
1 PL hrozienka
2 vajcia
25 g čerstvé droždie
½ KL Poleva citrónová Liana
mandľové plátky
 

 

 

 

Postup

Najprv si pripravíme kvások z asi 100 ml teplého mlieka, 1 PL cukru a droždia, necháme vykvasiť 10 minút na teplom mieste.
Do misky na miesenie dáme zmes Bakery mix, sušené mlieko, cukor, citrónovú polevu. Prilejeme roztopené, nie horúce maslo, 2 žĺtka a nakoniec kvások.
Elektrickým mixérom s hnetacími metličkami spracovujeme cesto asi 5 minút až je jemnučké a odliepa sa od misky.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nakoniec primiešame do cesta a chvíľu premiesime mixérom dokiaľ sa cesto neprepojí.
Ak robíme mazanec pridáme hrozienka, ktoré sme predtým namáčali vo vode alebo rume (môžu byť aj namočené v rume). Do zemplínskeho koláča hrozienka nepridávame.
Cesto dáme do okrúhlej napr. tortovej olejom vymazanej formy na pečenie alebo do jánskeho skla a prípadne do formy na biskupský chlebík. Záleží od toho aký výsledný tvar chceme dosiahnuť.
Stierkou uhladíme povrch a nožom narežeme.
Prikryjeme utierkou alebo miskou a necháme kysnúť 50-60 minút.
Vykysnuté potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka a môžeme posypať mandľovými plátkami.
Pečieme 50 minút na 180 °C a asi po 20-30 minútach zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie, aby sa nám povrch nepripálil.
Upečený mazanec či zemlínsky koláč po vybratí z rúry prikryjeme vlhkou utierkou a po vychladnutí vyberieme z formy.
Necháme na mriežke dobre vychladnúť. Až potom krájame.
 
Je mäkkučký ako perinka aj na druhý deň.

 

 

 

Čo si myslíte o tomto recepte?

69
Počet hodnotení: 8
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.