Bezlepková karamelová torta
Ingrediencie
Korpus:
3 PL Cake mix Liana
2 PL Kakao tmavé Liana
5 PL cukor práškový
1,5 PL voda
1,5 PL olej
5 ks vajcia
štipka soli
Plnka:
750 ml rastlinná šľahačka
2 vrecká Vanilínový cukor Liana
Karamel:
80 ml smotana na šľahanie
150 g cukor
30 g maslo
Poleva:
100 ml smotana na varenie
100 g Čokoláda 70% Liana
100 g biely smotanový jogurt
lyžica práškový cukor
Ďalej potrebujeme:
čokoládová nátierka na potretie korpusu
mleté lieskové orechy na posypanie
tortová forma s ø 22 cm
Postup
1. Na prípravu korpusu žĺtky, cukor, vodu, olej vyšľaháme do peny. Pridáme preosiatu Cake mix, kakao tmavé a opäť prešľaháme. Zľahka primiešame tuhý sneh a upečieme v tortovej forme vystlanej papierom na pečenie 20 - 25 minút pri 180°C.
2. Na prípravu plnky rastlinnú šľahačku a vanilínový cukor vyšľaháme do tuha.
3. Cukor upálime na karamel. Odložíme bokom a pomaly pridáme šľahačku, premiešame a vrátime späť na oheň. Miešame pokiaľ sa zmes neprepojí. Odstavíme a pridáme maslo. Miešame pokiaľ sa maslo neroztopí a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
4. Na vychladnuté cesto natrieme väčšiu vrstvu čokoládovej nátierky a posypeme orechami. ¾ plnky natrieme na korpus, zarovnáme a nastriekame aj po obvode (aby stred ostal prázdny). Karamel nalejeme do stredu a tortu necháme aspoň 20 minút zatuhnúť v chladničke.
5. Rozotrieme zvyšnú plnku a zarovnáme. Tortu necháme 1 - 2 hodiny v chladničke.
6. Nakoniec čokoládu roztopíme nad parou, odložíme bokom a vmiešame biely jogurt, smotanu na varenie a cukor. Necháme mierne vychladnúť a polejeme tortu. Ozdobíme nasekanými orechami a necháme poriadne stuhnúť v chladničke, ideálne do nasledujúceho dňa.