![Vianočné sladké dobroty skrz Európou](/thumbs/800x400-drop-80/237-4836-newsletter-hlavna-fotka-6.png)
Vianočné sladké dobroty skrz Európou
Každý národ je špecifický svojimi tradíciami, zvyklosťami a chuťami. Inak to nie je ani na Vianoce, niektorí otvárajú darčeky na štedrý večer, iní v Prvý sviatok vianočný. Kým našim deťom prinesie darčeky Ježiško, inde je to Santa Claus, Dedo Mráz, Otec Vianoc či dokonca Vianočná koza. Ako sa líšime v sladkých vianočných dezertoch?
Slovenský štedrák
Kto by nepoznal typický slovenský vianočný koláč, ktorý mal byť ukážkou toho, čo všetko ľudia doma majú. Niektorí ho považovali za symbol hojnosti, nie len v uplynulom roku, ale mal priniesť hojnosť aj do toho nasledujúceho. Vďaka rôznym plnkám si v ňom každý nájde to, čo má rád, či už je to tvaroh, mak, orechy alebo slivkový lekvár. Recept na skvelý Bezlepkový vianočný štedrák nájdete tu.
Nemecká vianočná štóla
V nemecku známa ako Christstollen sa kedysi piekla úplne čistá bez ďalších doplnkov, keďže bola používaná ako tradičné pôstne jedlo. Dokonca sa pri jej pečení nemohlo používať ani mlieko a maslo. Zákaz používania masla a mlieka zrušil až pápež Inocent VIII., od toho momentu sa vianočná štóla stala typickým Drážďanským vianočným pečivom. Postupne do nej pekári začali pridávať sušené ovocie a rôzne orechy. Tradičná štóla je bohato obalená v práškovom cukre, ak chcete aby vám na nej vydržal čo najdlhšie, odporúčame vám použiť náš Dekoračný nerozpustný práškový cukor. Skvelý recept na Bezlepkovú vianočnú štólu nájdete tu.
![bezlepkovy-stedrak](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka.png)
![vianocna-stola](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka%20%281%29.png)
Talianské Panettone vs. Pandoro
Panettone pripomína chuťou biskupský chlebík, keďže je pripravený z kysnutého cesta plného sušeného ovocia. Nie je iba špecifickým dezertom pre vianočný čas, pečú ho aj na Silvestra, kedy v kombinácii so sektom predstavuje talizman pre šťastie. 3. februára, na sviatok sv. Blažeja, ochrancu pred chorobami hrdla, sa na ochranu hrdla je aj tradičný panettone. V Taliansku je tento dezert známy aj pod názvom Pan de ton, čiže luxusný chlieb.
Pandoro sa skôr podobá na našú bábovku. Svoj pôvod má vo Verone, je pripravovaný z najjemnejšej múky, vajec, masla a cukru. Skoro ako naša bábovka, však? Vianočný šmrc mu dodáva práve vôňa vanilky, keďže celé pandoro je obalené vo vanilkovom cukre. Jeho názov Pan d oro - Zlatý chlieb, vychádza z jeho výraznej zlatej farby vďaka použitiu kvalitných vajec. Pečie sa v tradičnej forme zrezanej 8-cípej hviezdy. Ak by ste sa rozhodli túto talianskú pochúťku pripraviť tieto Vianoce, kvalitnú formu na pravé pandoro nájdete tu.
![panettone](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka%20%283%29.png)
![pandoro](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka%20%282%29.png)
Francúzke vianočné poleno
Aby sme sa vyjadrili presnejšie, názov tradičného francúzske dezertu je Bûche de Noël. Je to tradičná roláda z piškótového cesta s čokoládovým krémom, základom je, aby čo najviac pripomínala drevené poleno. Tradícia prípravy vianočného polena je spojená s dávnou tradíciou pálenia dreva olivovníka alebo čerešne, kedy popol rozsypaný po poliach mal priniesť šťastie a bohatú úrodu. Modernizáciou začali francúzi stále menej využívať drevo ako zdroj tepla, a tak vymysleli inú vianočnú tradíciu, ktorú si môže dovoliť každý.
Anglický vianočný puding
Ak si pod týmto názvom predstavujete náš lahodný puding s ovocím a piškótami, špeciálne v minulosti to tak vôbec nebolo. Jeho korene siahajú až do stredoveku, kedy sa tuk, korenie a ovocie zmiešali s mäsom, obilninami a zeleninou, následne sa touto zmesou naplnili zvieracie žalúdky a črevá, aby puding vydržal čo najdlhšie. Až na prelome 16. a 17. storočia zmenili slanú pochúťku na sladkú. Každý si môže doň pridať čo ma najradšej, preto sa recepty líšia od rodiny k rodine, rôzne druhy korenín, ovocia a alkoholu. Počas prípravy sa mala do dezertu pridat aj minca, ktorá mala šťastnému nálezcovi priniesť bohatstvo v budúcom roku.
![Liana](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka%20%285%29.png)
![Liana](/images/content/images/newsletter%20hlavn%C3%A1%20fotka%20%284%29.png)