Bezlepkový tmavý chlieb s chia semienkami
Ingredients
1. deň - rozkvas:
100 g Bread mix white Liana
2 lyžice kvások
150 ml voda
100 g Bread mix white Liana
2 lyžice kvások
150 ml voda
2. deň - cesto:
150 ml voda
1,5 lyžice chia semienka
300 g Bread mix dark Liana
1 lyžička soľ
1 lyžica olivový olej
120 ml voda
150 ml voda
1,5 lyžice chia semienka
300 g Bread mix dark Liana
1 lyžička soľ
1 lyžica olivový olej
120 ml voda
Approach
1. Suroviny na rozkvas zmiešame vareškou v miske. Zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 12 hodín na teplom mieste.
2. Do 150 ml vody namočíme chia semienka a necháme 15 minút postáť. Do kuchynského robota dáme rozkvas z prvého dňa spolu so zvyšnými surovinami (aj s namočenými semienkami) a vypracujeme mierne lepivé cesto.
3. Formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie a namočenou vareškou preložíme cesto do formy. Vrch uhladíme, zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 6 hodín (chlieb sa musí nadvihnúť. Ak do cesta stlačíme prstom, tak musí byť jemné, pružné a nadýchané).
4. Na dno rúry položíme plech na záparu a vyhrejeme rúru na 240°C. Pred pečením postriekame chlieb vodou, vložíme do vyhriatej rúry a do spodného plechu na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody. Pečieme 15 minút. Potom spodný plech vytiahneme, chlieb opäť postriekame a teplotu znížime na 190°C. Dopečieme cca 40 minút. Počas pečenia ešte 1 - 2 krát postriekame vodou.
5. Upečený chlieb vyklopíme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.