Kypriaci prášok do pečiva vs. Sóda bikarbóna
Dobré rady od Liany

Kypriaci prášok do pečiva vs. Sóda bikarbóna

12.08.2020

Kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna je Váš parťák pri pečení? A vedeli ste, že tieto dve kypridlá netreba v recepte zamieňať? Mnoho ľudí zastáva názor, že použiť v recepte sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok do pečiva je to isté. Patria síce do rovnakej kategórie kypridiel, ale ich správanie v ceste je rozličné.

KYPRIACI PRÁŠOK DO PEČIVA

Kypriaci prášok do pečiva vo svojom zložení obsahuje jedlú sódu, kukuričný škrob a ďalšie kypriace látky. Funkcia kypriaceho prášku je v dvoch etapách. Prvá etapa nastáva, ak sa kypriaci prášok spojí s mokrými ingredienciami a druhá etapa nastáva v rúre. Kypriaci prášok už obsahuje kyslú zložku, preto ho môžeme nájsť v receptoch, ktoré neobsahujú žiadnu kyslú surovinu, to však nie je predpisom. Pridávame ho vždy do sypkých surovín (zvyčajne do múky) až nakoniec. V prípade, že ho pridáme do tekutého cesta, látky začnú ihneď pracovať. Tým docielime, že budeme mať málo času na miešanie cesta a látky v ňom obsiahnuté začnú pracovať priskoro.

SÓDA BIKARBÓNA

Ak chceme v recepte použiť sódu bikarbónu aspoň jedna surovina musí byť kyslá. Sóda bikarbóna sa používa najmä vtedy, ak sa v recepte uvádza med, kefír, citrónová šťava, hnedý cukor, jogurt, jablkové pyré, melasa. Zmiešaním sódy bikarbóny a kyslej suroviny nastane chemická reakcia a vytvorená zmes začne klokotať. Takáto reakcia nastáva aj počas pečenia. Sóda bikarbóna na rozdiel od kypriaceho prášku reaguje v ceste ihneď. Má silnejší účinok ako kypriaci prášok, ale to neznamená, že pridaním sódy budú upečené koláče vyššie ako s kypriacim práškom. POZOR! Ak v recepte použijeme sódu bikarbónu a žiadnu ďalšiu kyslú surovinu, neprebehne potrebná chemická reakcia a Váš koláč môže mať nepríjemnú chuť. Ak zamiešame do cesta naraz kyslú surovinu a sódu bikarbónu a cesto necháme stáť, potrebné bublinky sa pri miešaní vytratia. Na 150 g múky stačí použiť ¼ KL sódy bikarbóny.

Ak je v recepte použitá sóda bikarbóna a kypriaci prášok do pečiva

V recepte sa môže uvádzať kyslá surovina, ale chemická reakcia, ktorej výsledkom je oxid uhličitý v spojení so sódou bikarbónou nestačí na pozdvihnutie cesta. Preto v niektorých prípadoch sóde bikarbóne dopomáha kypriaci prášok.

Namiesto sódy bikarbóny môžeme použiť kypriaci prášok do pečiva avšak 3 - 4 krát väčšie množstvo. Je to veľké množstvo, ktoré v konečnom dôsledku môže ovplyvniť chuť koláča. V opačnom prípade, kedy nahrádzame kypriaci prášok sódou bikarbónou platí, že musíme zmenšiť množstvo sódy a zväčšiť objem kyslej suroviny.

Dobrý tip na záver: nikdy v recepte nepoužívame sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok do pečiva po dátume spotreby.

Kypriaci prášok do pečiva Liana vhodný na všetky druhy ciest; piškótové, trené, kysnuté môžete kúpiť tu alebo až v 1 kg balení tu.

Sódu bikarbónu Liana vhodnú na trávenie, škvrny, bielenie, pečenie, do kúpeľa môžete kúpiť v 100 g balení tu, v 25 g balení tu alebo v 1 kg balení tu.

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné